Gå til sidens hovedinnhold

Skjønner vi hvor mye arbeid som ligger bak og setter vi pris på det ved å spille på lag med dugnadsgjengen?

Artikkelen er over 3 år gammel

Prost Martin Kildal lar seg imponere av alle som bruker sommeren på dugnadsarbeid, og har en oppfordring til oss alle.

Kronikk Dette er en kronikk, skrevet av en ekstern bidragsyter. Kronikken gir uttrykk for skribentens holdninger.

Godt å vær på fest

Når sola ikke går ned i vest

Lyst hele tida

Gjøkens ko-ko oppi lia

Freak spella opp te dans

Wangbrygga i all sin glans.

Jeg er imponert over alle som bruker sommeren til å lage forskjellige tilstelninger – festivaler, konserter, sagaspill, pilegrimsvandringer, turmarsjer, utstillinger, leirer av forskjellig slag og mye, mye mer. Her får amatører og profesjonelle anledning til å samarbeide til glede for begge parter. Men det er først og fremst alle frivillige som bruker ferie og fritid til å forberede alle evenementene som jeg er opptatt av. Det er titusenvis av dugnadstimer som går med til å lage mat, vaske opp, kjøre på stoler og bord, skaffe husrom og rydde opp og få alt til å skje til rette tidspunkt og på rette steder. «Jeg bøyer meg i hatten.»

Men hva med oss som drar på disse arrangementene? Skjønner vi hvor mye arbeid som ligger bak og setter vi pris på det ved å spille på lag med dugnadsgjengen? Da tenker jeg på om vi tar ansvar for egen oppførsel og eget søppel.

Det gjøres undersøkelser om så mangt. En slik undersøkelse viser at mange som drar på festivaler gjør det mest for å dyrke sosialt fellesskap. Det kan være ganske irriterende for de mange som har kjøpt billetter i dyre dommer for å høre på musikk og blir forstyrret av høylytt skrål fra berusede personer som ikke har helt snøring på sine omgivelsers ønsker. Det går an å ha det sosialt og prate og flire i utkanten av selve konserten hvis man ikke selv er interessert i å høre på det som skjer på scenen. Og det går an å legge søppel i søppelbøtta og tørke opp hvis man griser (også på toalettet).

«Skjønner vi hvor mye arbeid som ligger bak og setter vi pris på det ved å spille på lag med dugnadsgjengen»

Om sommeren drar vi til mange land på ferie og vi får mange turister på besøk i vårt eget land. Det er godt å ha det slik at vi besøker hverandre. I Hakkebakkeskogen prøver de andre dyrene å lære Mikkel Rev slutte med å spise andra dyr og slutte å stjele. De vil lære han å oppføre seg ordentlig. Men han blir sulten, for han vet ikke hva han skal spise når han ikke får stjele eller jakte. Morten Skogmus sier at istedenfor å stjele kan han bare gå på besøk for da får han mat. Men da svarer Mikkel Rev at han vet ikke hvordan man går på besøk.

Jeg tror ikke det bare er Mikkel Rev som ikke har lært hvordan man går på besøk. Mengden av søppel som vi etterlater oss når vi besøker festivaler, drar på turer på land og hav eller ferierer i eget eller andres land vitner om at vi tror det er noen andre som skal rydde etter oss. Og det gjelder turister som kommer på besøk til oss også.

Nå begynner spanjoler, islendinger, lofotværinger og lokalbefolkningen med mange turistbesøk å reagere på oppførselen til vilt fremmede mennesker som kommer og tar seg til rette. Fra mitt hjem og fra skolen lærte jeg at det å ta hensyn gjør livet mye bedre både for de andre og for oss selv. Den gylne regel – som vi finner nedskrevet i mange kulturer for flere tusen år siden – er fortsatt høyaktuell: «Du skal gjøre mot andre det du vil de skal gjøre mot deg»

I disse tider der teknologi og data tar over arbeidsplassene og gjør det vanskelig for ungdom å komme inn på arbeidsmarkedet kunne det vært et eget fag på skolen som utdannet turistguider, eller at noen dagers kurs kunne kvalifisere til lokale veivisere for besøkende fra inn- og utland. De skulle ha en iøynefallende logo som var lik for hele landet, så de var lette å kjenne igjen. Da kunne noen ta imot de som kommer og hjelpe dem til å finne steder å overnatte, spise og gi informasjon om tilstelninger, fine turmål og fortelle dem hvor de skal gjøre av søppelet. Og da kunne man også si hva som forventes av oppførsel på en fin måte.

Min kone og jeg har vært på ferie på Kreta og gått gjennom Samariaravinen. En stor opplevelse for oss som turister. Der fikk vi informasjon om å gå bare på den merkede stien for ikke å ødelegge naturen. Og det var satt opp toaletter, søppelbokser og gode rasteplasser. Vi var 1400 som gikk gjennom ravinen den dagen vi var der. Det var en flott opplevelse fordi det var tilrettelagt for oss.

Sist helg var det Freak-konsert på Wangbrygga i Bardal. Der ble det servert god mat og drikke av Åshild Bårdgård, som driver stedet. Det var en flott opplevelse fordi hun hadde gjort et godt forarbeide. Folk oppførte seg skikkelig selv om noen var tydelig beruset, men det var noen som sto klar til å ta vare på oss og ga oss god service uansett behov.

Det skal ikke så mye til for at det skal gå bra hvis alle yter sitt.

Martin Kildal

Prost i Indre Helgeland prosti.

Kommentarer til denne saken