Dette er nok et resultat av fiskeriministres og stortingsrepresentanters likegyldighet til den norske kysten

Tråleren "Gudus Njord" ved kai i Stamsund. Illustrasjonsfoto: Kai Nikolaisen, Lofotposten

Tråleren "Gudus Njord" ved kai i Stamsund. Illustrasjonsfoto: Kai Nikolaisen, Lofotposten

Artikkelen er over 5 år gammel

Om permitteringer og usikkerhet.

DEL

LESERBREV Det er ikke lenge siden man kunne lese i avisene at Norway Seafood skulle satse i Stamsund. Derfor var det nok et sjokk for mange da nyheten om permitteringer av omtrent 100 ansatte slo ned som en bombe!

Dette er nok et resultat av fiskeriministres og stortingsrepresentanters likegyldighet til den norske kysten, lokalsamfunnene langs kysten og det som tidligere het «leveringspliktige trålkonsesjoner», noe som i dag er uthulet til det ugjenkjennelige. Showet startet da fiskeriminister Svein Ludvigsen (H) med et pennestrøk endret forskiften om leveringsplikten, deretter la fiskeriminister Helga Pedersen (Ap) gullegget i «Riston-saken». Så kunne man kanskje regne med at neste fiskeriminister, Lisbeth Berg-Hansen (Ap) skulle ta tak i saken, men hun gjorde det nok verre, da det ble tillatt å skille sjø- fra land i konsernene. Og dagens fiskeriminister, Elisabeth Aspaker (H), er mer opptatt av å spise lunsj og kanapèer med gutta fra oppdrettsnæringen til å la seg hefte med slike bagateller som levende lokalsamfunn langs kysten.

Og alt dette har skjedd uten at Stortingsrepresentanter fra noen deler av kysten har slått neven i bordet og sagt fra at nok er nok, hvor lenge skal vi akseptere slik unnfallenhet fra våre ombudsmenn og-kvinner på Stortinget?

Showet startet da fiskeriminister Svein Ludvigsen (H) med et pennestrøk endret forskiften om leveringsplikten, deretter la fiskeriminister Helga Pedersen (Ap) gullegget i «Riston-saken»

Dere må nok regne med at i 2017 kommer de på stands og andre arrangementer og lover at de skal «ta tak i dette for slik kan det ikke være», men etter at september 2017 er unnagjort lener de seg nok bare tilbake og trekker et lettelsens sukk og tenker med seg selv at «jaggu klarte vi det i år også..................»

Tilbake til permitteringer i Stamsund. det er pr. dags dato tre trålere registrert i Vestvågøy, og disse hadde pr. 27 sept. 2015 7.269 tonn torsk, hyse og sei igjen av kvotene nord for 62 grader nord. Dette skulle vel være et akseptabelt kvantum for å fiske, og levere i Stamsund ?

Man kan jo stille spørsmål ved disponeringen av disse kvantum med fisk, som i utgangspunktet skulle leveres fersk for produksjon i lokalsamfunn langs kysten vår. Her er det nok lengselen etter størst mulig tall på bunnlinjen i regnskapet til rederiet Havfisk som er hovedmålet, og ikke det samfunnsansvaret som disse konsesjonene i utgangspunktet skulle ta.

«Showet startet da fiskeriminister Svein Ludvigsen (H) med et pennestrøk endret forskiften om leveringsplikten, deretter la fiskeriminister Helga Pedersen (Ap) gullegget i «Riston-saken»»

Uansett, det blir spennende å se hvordan våre lokalpolitikere ser for seg å løse denne gordiske knuten. De har jo alle «direkte linje» inn til Storting og Regjering, noe de fremhever til fulle under valgkampen. Det er et argument som blir brukt til det kjedsommelige for at innbyggerne skal stemme på nettopp deres lister. jeg tror nok jeg har bevist lenger opp i innlegget at dette kun er ord uten betydning eller kraft, det er regjeringer av forskjellig farge som har lagt til rette for at konsesjoner tildelt med samfunnsansvar er blitt en handelsvare på børsen, og det ser ut som om de har det bekvemt med situasjonen.

Tenk gjennom slike ting ved neste Stortingsvalg !

Per-Roger Vikten

Leder Kystpartiet i Nordland

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken