Fra Gruben til Ullevi - Lisa-Marie Karlseng Utland er et bevis på at man aldri skal gi opp

STRÅLER: Lisa-Marie Karlseng Utland har virkelig fått fart på fotballkarrieren.  Foto: Rosengård FC

STRÅLER: Lisa-Marie Karlseng Utland har virkelig fått fart på fotballkarrieren. Foto: Rosengård FC

Artikkelen er over 1 år gammel

Jeg heier på Lisa-Marie Karlseng Utland. Fighteren. Måljegeren, skriver nyhetsredaktør Kenneth Johan Gabrielsen

DEL

KommentarLisa-Marie Karlseng Utland blir den 33. vinneren av Brødrene Hansens Ærespris. Det er ikke mange av de vinnerne som ikke har bodd i Rana - eller representert en Rana-klubb. Den 26 år gamle spissen flyttet fra Rana og lokalfotballen etter at hun for ti år siden nesten skjøt Bossmo & Ytteren til 1. divisjon. Siden har hun bodd fra nord til sør i landet, og nå til slutt i utlandet - alt i jakten på å bli en bedre fotballspiller.

Det var Minda Hansen som etter sin bror Einar Hansens ønske, opprettet et legat til minne om broren Alfred Hansen som omkom i et krigsforlis i 1942. Legatets formål er å stimulere til særlig fremragende idrettsinnsats innen grenene ski og fotball i Rana ved utdeling av ærespriser eller lignende. Æresprisene skal ifølge statuttene tildeles idrettsutøvere eller idrettsledere i nevnte idrettsgrener i Rana.

Lisa-Marie Karlseng Utland bor ikke i Rana, og hun representerer ikke en klubb i Rana. Det gjorde forsåvidt heller ikke Carina Langfjell, som var Grand Bodø-spiller da hun fikk prisen i 1993 - men hun spilte for Bossmo & Ytteren fram til august den sesongen.

Det er likevel ingen tvil om at Lisa-Marie Karlseng Utland fortjener prisen. Hun er et produkt av den lokale fotballen. Spissen startet karrieren i Gruben IL, spilte guttefotball for Stålkameratene og ble hentet til Bossmo & Ytterens A-lag som 14-åring. Hun er i ferd med å etablere seg som den beste spilleren fra Rana noensinne, med sine 34 landskamper og 10 mål. Med det har hun langt overgått forbildet, tanta Lisbeth Karlseng som fikk sju landskamper i perioden 1984-1986. Trond Sollied endte for øvrig på 13 landskamper. Utland har vært toppscorer i alle klubbene hun har spilt for på A-lagsnivå til nå - B&Y, Fløya (22 mål i 1. divisjon), Amazon Grimstad, Trondheims-Ørn og Røa (17 mål på 20 toppseriekamper i fjor). Det alene gjør henne til et forbilde som bør stimulere til fremragende idrettsinnsats i Rana.

Men Lisa-Marie Karlseng Utland er ikke bare et forbilde i kraft av sine prestasjoner på banen, der hun stor og sterk jobber utrettelig, gir juling og jubler som ingen andre kan når det går bra - hun gir også tilbake til Rana-fotballen. For eksempel har hun tre år på rad vært instruktør under Girls Training Day i Mo i Rana, som har samlet mellom 80 og 130 unge jentefotballspillere.

Hun er også et bevis på at man aldri skal gi opp. Lisa-Marie Karlseng Utland ble tidlig sett på som et talent, kom tidlig inn i A-lagsfotballen, representerte Norge fra J16-nivå og fikk sin debut på toppnivå som 16-åring. Det meste virket å gå veien. Likevel kunne fotballdrømmen sluknet allerede da hun var bare 21 år gammel. I 2014 var hun så lei fotball at hun egentlig bestemte seg for å legge opp. Heldigvis gjorde hun ikke det. Heldigvis kjempet hun videre.

I år ble hun utenlandsproff. Sverige har vært en fotballstormakt på kvinnesiden, og FC Rosengård er tidenes beste klubb i landet. Tidligere i karrieren har Lisa-Marie Karlseng Utland blitt stående troféløs. En tapt cupfinale med Trondheims-Ørn var det nærmeste hun kom i Norge. I Sverige har hun allerede blitt cupmester. Da var hun riktignok innbytter.

I høst har hun blitt en viktig brikke i laget som jakter seriegull og spiller Champions League. Hun har 5 mål på 19 kamper i Damallsvenskan. Det er kanskje ikke voldsomt imponerende, men når man vet at hun har slitt med skade store deler av sesongen, kun åtte kamper har vært fra start og hun også står med tre assists er bildet ganske bra.

I helga kan det bli enda bedre. Avslutningen i Damallsvenskan er intet mindre enn en "rysare". FC Rosengård leder serien på bedre målforskjell enn Piteå. Poenget bak ligger Kopparbergs/Göteborg FC. Og nettopp Kopparbergs/Göteborg FC er motstander i siste kamp. Trolig må FC Rosengård vinne for å bli seriemestre.

Kampen spilles på selveste Ullevi, banen som ble bygd til VM i 1958, hvor Gunnar Gren ble første målscorer og hvor Danmark sensasjonelt ble europamester i 1992. Det er passende nok. Navnet kommer fra Ull, den norrøne guden for tvekamp og jakt.

Jeg heier på Lisa-Marie Karlseng Utland. Fighteren. Måljegeren.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags