Regionreformen i nord: Slutt å krangle, begynn å jobbe

Artikkelen er over 3 år gammel
DEL

LeserbrevVenstres folk i Nordland hilser regionreformen velkommen, og er glade for at det blir opp til landsdelen selv å bestemme seg for hvor grensene skal gå. Vi maner til samarbeid og tror Nord-Norge er tjent med å endre på dagens struktur.

Men det er en forutsetning at det følger flere oppgaver med reformen, og at regionene får mer makt over egen utvikling.

Å legge ned fylkesnivået har aldri vært et alternativ for Venstre. Vi har hele tiden ønsket å beholde tre forvaltningsnivåer, fordi vårt land er langstrakt og mangfoldig. Landsdelene kjenner selv best sine muligheter og utfordringer. Regionene må styrkes, slik at de kan ta et større ansvar.

For meg er nettopp sterkere regioner i nord en motvekt til Oslomakta og sentralisering, mener fylkestingsrepresentant Arne Ivar Mikalsen,som er positiv til reformen som lanseres.

Stortingskandidat for Venstre i Nordland Ida G. Johnsen følger opp:

Dagens fylkeskommuner er svake. De har mistet oppgaver uten å bli tilført nye.

Vi kaster bort verdifulle ressurser på en struktur som er gått ut på dato. I dag brukes kreftene til å jobbe mot hverandre, snarere enn med hverandre. Det er på tide å rive ned gamle grenser og bygge nye fellesskap.

Hvor de nye grensene skal trekkes, og om det blir ett Nord-Norge eller to regioner er ikke klart. Landsdelen preges for tiden av splittelse og lite samarbeid mellom fylkene. Venstretoppene i Nordland er krystallklare på følgende: Vi må slutte å krige. Særlig mellom Nordland og Troms er det for tiden stor splid. Sykehus, universiteter, aviser og politikere er mer opptatt av å stagge naboens utvikling enn å jobbe for et sterkere Nord-Norge. Det er uheldig for utviklingen i nord. -Nå må folk i fylkeshovedstadene slutte å hegne om egne posisjoner og løfte blikket. Nord-Norge er stort, og det er god plass til både Bodø og Tromsø. Poenget med regionreformen er at landsdelen skal få flere oppgaver og større selvstyre. Det er en bedre vei inn i framtiden enn å kives om de få oppgavene vi har i dag.

LES MER: Nei til tvang i Nord-Norge

Dette er en historisk mulighet for Nord-Norge, som vi kan gripe eller la være. Vestlandet har klart å bli enige om sin struktur, Agder og Trøndelag det samme. Vi må ta utfordringen som regjeringen og samarbeidspartiene V og Krf nå legger foran oss og forene kreftene for vårt felles mål: Et sterkere Nord-Norge. Vi må slutte og krangle og begynne å jobbe. Og vi må sørge for at nye Nord-Norge får mer makt, flere oppgaver og større ansvar for egen framtid.

Anja Johansen

(Venstres fylkesleder i Nordland)

Arne Ivar Mikalsen

(Fylkestingsrepresentant)

Ida Gudding Johnsen

stortingskandidat for Venstre i Nordland

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags