Mitt Helgeland skal være uredd, det skal være energisk og nytenkende, hvor nye arbeidsplasser blir skapt

DEL

HelgetankerVi har mye å være stolt av, men dessverre er det vanskelig for Helgeland å få tilgang til riktig kompetanse, hvor koblinger mellom næringer kunne vært mer utbredt, samt mellom akademia og næringsliv. Jeg har stor tro på at nøkkelen til suksess er et tettere samarbeid og utradisjonelle samarbeid på tvers av etablerte næringer, industrier og startups. Innovasjon er verken noe stort industrilokomotiv eller noe dynamiske startups har monopol på. Vi lykkes best i et økosystem preget av samarbeid og samspill. Dette krever gode prosesser, klare forventinger og tydelige regler. Helgeland må vise at det virkelig tør å satse på fremtiden.

Den største faktoren for at mennesker flytter på seg, er jobb. Heldigvis har Helgeland en spennende industri med bøttevis av interessante jobber. Utfordringen er ikke bare å få unge interessert til å flytte til Helgeland, utfordringen ligger kanskje enda mer å klare å holde på den arbeidskraften som kommer, og som allerede er her. Næringslivet må være fremoverlent, innovativt og være åpne for nye ideer og kreativitet.

Helgeland er velsignet av mennesker som ønsker å starte opp for seg selv, mennesker som ser muligheter og kommer med bedre løsninger enn hva man besitter i dag. Dessverre er det få av disse som klarer å komme seg inn i næringslivet. Mange møter en vegg som i mange tilfeller virker umulig å komme over. Dette er svært tidkrevende - noe som ikke gagner noen av partene.

De siste årene har vi sett en markant endring i næringslivet. Fra å være helt uinteresserte i å prate med startups, søker nå deler av næringslivet et tett samarbeid med gründere. Grunnen til dette er nok mange, men startups jobber ofte med den nyeste teknologien, de er tett på markedet og vet hva som beveger seg. I tillegg jobber de gjerne raskere enn de større bedriftene - de kan ta snarveier, kaste seg rundt og tør å ta risiko. Tiden er for lengst forbi da man samlet de smarteste hodene i en lab med hvite frakker. Nå er det åpen innovasjon som gjelder.

Man ser tydelig at begge parter nyter godt av å jobbe tettere sammen, så hvorfor skjer ikke dette oftere? Det er kulturkrasj. Det er to helt forskjellige kulturer som møtes. Startups har gjerne et helt annet tempo enn det etablerte næringslivet. De kan endre seg over natta. Gründerens største frustrasjon er at det er svært tidkrevende å jobbe sammen med større bedrifter.

Gründeren kommer gjerne inn på et lavere nivå i bedriften, møter svært engasjerte ansatte og tror at en avtale er så godt som i boks. Så får man et nytt møte, og et nytt møte, og enda ett. Man treffer mange mennesker som kan være den riktige personen for å ta en beslutning, men runddansen bare fortsetter. Dette er tapt tid. Bedre samarbeid krever kanskje at gründeren forstår hvorfor ting tar tid, og vel så viktig er det for bedriften å skjønne at gründeren ikke alltid har tid.

Hadde ingen turt å tenke nytt og satse på mennesker med nye ideer, hadde vi aldri hatt Kahoot, Appear.in eller Boost.ai - som allerede nå i oppstarten snakkes om å kanskje bli Norges første enhjørning bedrift. Norge, som er ett av verdens rikeste land, har enda ikke en bedrift man kan kalle for en enhjørning - en bedrift som vokser raskt til en verdi på over én milliard amerikanske dollar.

Jeg har stor tro på at lille Norge skal klare å få fram en enhjørning-bedrift. Kanskje den til og med kan komme fra Helgeland. Hvis dette skal kunne skje, må det bli enklere å komme i kontakt med investeringsvillige investorer, næringsliv som tør å satse - ikke bare på nye ideer, men også på unge gründere. Sammen er vi sterke, og sammen kan vi klare det utroligste. Utviklingen i Helgeland er ikke en sprint vi gjør alene, det er et maraton vi utfører sammen.

Norge står overfor store utfordringer de kommende årene, og Helgeland er intet unntak. Det er behagelig å være i Helgelandsbobla, hvor alt virker trygt og godt - for det er jo det vi er blitt vant med. Vi må ikke glemme at også Helgeland er en del av noe større, og må klare å møte de nødvendige omstillingene. For å være en ledende industri - og teknologinasjon, må vi satse grønnere, smartere og mer nyskapende.

Vi blir nok å leve av mye av det samme som i dag, men det kommer til å bli produsert og levert på andre måter. I framtiden vil vi i større grad møte prosessinnovasjoner som handler om akkurat det å finne nye og mer effektive måter å utføre spesifikke oppgaver på. Vi vil fremdeles i fremtiden trenge mat, maskiner, metaller og byggevarer, hvor man ofte vil kunne se at man må benytte digitale verktøy og teknologier for å kunne konkurrere i et internasjonalt marked.

I forskningsprosjektet «The State of Norwegian Entrepreneurship» ved Handelshøyskolen BI (2017) viste det seg at hele to av tre nye arbeidsplasser i Norge ble skapt i nye og unge bedrifter i perioden 2003-2014. Norge er så mye mer enn Equinor og Telenor. Det er akkurat de nye, små og mellomstore bedriftene som klarte å skalere - å bli til ti eller flere ansatte. Dette betyr at det ligger et enormt potensial i å få de nye bedriftene til å vokse. Det er nemlig de små og mellomstore bedriftene som utgjør 95 prosent av alle norske virksomheter. Disse bedriftene sysselsetter over 840 000 arbeidstakere. Det er med andre ord særdeles viktig å satse på startups og gründere. Dette er et satsningsområde som vil ha stor betydning for framtidens Helgeland.

Helgeland konkurrerer i den viktige kampen om arbeidsplasser og etableringer av nye bedrifter. Her gjelder det å ikke være på latsiden, men å være raskt ute for å trekke til seg fremtidens arbeidsplasser.

Mitt Helgeland skal være et godt sted å bo, framoverlent og satser på unge mennesker, ny teknologi og innovasjoner. Mitt Helgeland skal være uredd, det skal være energisk og nytenkende, hvor nye arbeidsplasser blir skapt og det er bevegelse i alle kroker i næringslivet. Jeg vil bli inspirert, jeg vil føle på energien og få drive på med det jeg virkelig brenner for. Min drøm er å få oppleve et Helgeland som er åpen for nye ideer, tør å satse og gå for mer utradisjonelle samarbeid på tvers av etablerte næringer og startups. Tar Helgeland utfordringen?

Tone Norum,
Trainee, Kystinkubatoren AS

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags