Når alle slipper til på internett, kommer det fram mange som har skjult seg i skyggelandet. Hvis USA bare ble styrt av Trump og hans ustyrlige twitter-meldinger, da hadde det vært lite håp. Men det finnes heldigvis «nett-engler»

Travle dager: Disse dagene i adventstiden er så fullspekket med innhold. Selv om det er travelt er det mange som likevel bruker av sin tid til å gjøre noe godt for andre. Jeg blir ganske ydmyk når ser de mange som stiller opp, skriver Martin Kildal.illustrasjonsfoto: arne Forbord

Travle dager: Disse dagene i adventstiden er så fullspekket med innhold. Selv om det er travelt er det mange som likevel bruker av sin tid til å gjøre noe godt for andre. Jeg blir ganske ydmyk når ser de mange som stiller opp, skriver Martin Kildal.illustrasjonsfoto: arne Forbord

Av
Artikkelen er over 1 år gammel
DEL

HelgetankerNår himmelengler

Og jordens engler

Synger i samme kor

Da lyder englesangen igjen

Om fred på en håpefull jord

Vi reiser i tid

Rundt et juletre

På en jordenglesti

Den fører oss helt til Betlehem

Før nordstjerna leder oss hjem

«Jag trodde änglarna fanns bara, bara i Himmelen» synger Ole Ivars. Den fineste dansaband-låten jeg vet om. Hva – eller hvem er egentlig engler? Vi hører om engler den første julenatten som ærer Gud og synger om fred på jorden for alle mennesker. En utopisk fantasi, eller en realistisk drøm? Prinsesse Märtha Louise har drevet en engleskole sammen med en venninne og reist over hele landet og samlet englebarn som har betalt for å høre på hennes budskap.

Vi hører om engler i eventyr og fabler. Vi hører om overnaturlige vesener, noen er onde, men de fleste er symbol på det gode og vi bruker englebegrepet om spesielt snille og gode mennesker.

Jeg vil slå et slag for de englene som er helt naturlige og som er der i våre liv, i livets engleskole der vi alle er elever. Disse dagene i adventstiden er så fullspekket med innhold. Selv om det er travelt er det mange som likevel bruker av sin tid til å gjøre noe godt for andre. Jeg blir ganske ydmyk når jeg ser de mange som stiller opp. Alle konsertene. Alle forestillingene. Alle gavene som gis til de som virkelig trenger det. Alle som i det stille gjør en forskjell for en nabo eller en ukjent. Her er det mange kreative medmennesker.

Jeg er privilegert som får være med barnehager og skoler på førjulsgudsjenester rundt omkring. Så mye forventning og glede, og så flinke de er til å skape julestemning med sin sang, lystenning og opptredener, sammen med engasjerte lærere og barnehagepersonell. Politikere stiller opp ved frelsesarmeens julekrybbe uavhengig av politisk farge. Frivilligsentralen forbereder julefeiring for dem som ønsker å feire julaften på Bakeribygget. Hvor mange som baker og strikker for julemesser, eller pynter og lyser opp nabolaget, eller stiller opp som nisser bare for å skape trivsel og julestemning – det fins lite statistikk på dette. I 20 år kom en venn innom som nisse og fikk fram en utrolig stemning hjemme hos oss – til glede for hele familien når vi sang «på låven sitter nissen» i flerstemt kor.

Da jeg sluttet som sykehus- og institusjonsprest måtte jeg takke dem som tar vare på syke og gamle på en så varm og omsorgsfull måte - de som jobber på sykehus og sykehjem. Jeg kalte dem «de varme hjerters liga», men her vil jeg kalle dem engler.

De siste årene har kommunikasjonen i hele verden endret seg radikalt. Vi har fått det vi kaller sosiale medier. Hvor sosiale de er, kan diskuteres. (Kanskje skulle vi kalle det usosiale medier, for de fremmer ikke nødvendigvis fellesskap mellom mennesker når vi sitter oppslukt med våre nettbrett eller smart-telefoner). For ganske kort tid siden oppsto et nytt begrep: «nett-troll». Når alle slipper til på internett, kommer det fram mange som har skjult seg i skyggelandet. Håpet var vel at de skulle komme fram i lyset og sprekke, slik trollene i våre folkeeventyr gjorde. Men de har tvert imot lokket fram trollet i mange ellers veloppdragne mennesker og språkbruken har av og til rystet meg.

Men det finnes heldigvis «nett-engler» også. Noen tør å si fra når venner og bekjente går over streken og veldig mange bruker sosiale medier i det godes tjeneste. Hvis USA bare ble styrt av Trump og hans ustyrlige twitter-meldinger, da hadde det vært lite håp for englesang over verden. Det er mye skummelt i verden – krig, ulykker, sultekatastrofer, miljøverstinger, despoter og farlige sykdommer. Men hele verden har ikke gått av hengslene. For englene er fortsatt i flertall. Både de Gud har sendt og de som er menneskeskapte.

La oss synge med englene: «Fred over jorden, menneske fryd deg, oss er en evig frelser født.»

Martin Kildal

Martil Kildal (58), Ytteren

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags