For meg er det helt sykt at det faktisk er lov til å ha dyr på sirkus

I India red jeg og noen engelske turister på en elefant. den hadde ruten sin langs en motorvei.

I India red jeg og noen engelske turister på en elefant. den hadde ruten sin langs en motorvei.

Artikkelen er over 3 år gammel

Journalist Karina Solheim skriver om bruken av dyr som underholdning for turister i dagens Ke de går?

DEL

Ke de går Dette er en herlig tid. Sommer, fjellturer, rosevin, grillmat, bading og ferie. Forhåpentligvis får vi nyte litt sol og varme også. For å sikre seg det velger mange å feriere på det diffuse stedet kalt Syden. Dette gjelder også meg selv og sønnen min.

I Syden kommer man nærmere andre kulturer. Kanskje blir man kjent med nye mennesker, og til med noen eksotiske dyr.

Jeg har lagt merke til at mange syns det er stas å legge ut bilder fra ferien sin på Facebook, greit nok. Men jeg reagerer kraftig på noen av bildene som publiseres. Dessverre ser jeg at mange støtter dyremishandling. Jeg tror ikke det er en bevisst handling. Nei, for hadde du visst hva disse dyrene gjennomgår for at du skal kunne klappe, holde, eller ri på dem, så hadde du aldri betalt for disse tjenestene. Saken er den at bak hvert «fotodyr» skjuler det seg alvorlig kriminalitet, og dyreplageri.

Ved å kjøpe disse tjenestene vil mishandlingen bare fortsette og dyrene vil lide.

Jeg har selv gått i samme turistfelle. Jeg red en gang på en elefant på motorveien i Jaipur i India. Mannen som hadde ansvaret for elefanten satt å kakket den i hodet med en jernstang så det smalt i skallen på den. Det ble ikke noe hyggelig minne fra ferien og jeg kjenner enda på dårlig samvittighet.

Jeg har også vært i Thailand og fått prakket på meg all slags mulige dyr. Men, nei takk. Det handler om å ikke la seg lure. Jeg vet at omfanget av dyr som brukes for å lokke turister til å betale for fotografering er blitt et stort problem.

Dyrene tas fra foreldrene når de er små, de mishandles under dressering, de dopes ned, og holdes i fangenskap.

Å dra på sirkus har jeg sluttet med for flere år siden. Det ble stopp sist gang jeg var der med sønnen min. Vi hadde kjøpt popcorn og brus, og var klar til å bli underholdt, da realitetene slo meg.

Jeg la for første gang merke til hvordan ting virkelig var. Tøylene i munnen på hestene var så stramt festet, at bittet dro munnvikene opp så hardt at den ikke kunne lukkes. Og den dresserte elefanten som tilbringer livet sitt i streng dressur og stående i en bitteliten vogn på en trailer.

For meg er det helt sykt at det faktisk er lov til å ha dyr på sirkus.

Jeg er ikke noen praktiserende dyrevernaktivist, men jeg har alltid vært glad i dyr og vet at de har stemmer som ikke blir hørt. Derfor ber jeg deg likevel om en ting neste gang du er på ferie. Fall ikke for fristelsen til å holde en ape, ri på en elefant, gå på et bjørneshow, se på tyrefekting eller sitte ved en neddopet tiger. Nesten over alt på kloden vil vi kunne komme bort i situasjoner hvor dyr brukes kommersielt. Ved å kjøpe disse tjenestene vil mishandlingen bare fortsette og dyrene vil lide.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags