Statens vegvesen her har maktet det kunststykket å få etablert et veidass med flyplasskvalitet langs E6

Foto:

Artikkelen er over 3 år gammel

Journalist Arne Forbord skriver om et hyggelig toalettbesøk i dagens Ke de går?.

DEL

Ke de går? Mye er sagt om veistanden langs E6 mellom Rana og Trøndelag. Sannsynligvis blir det snart en reduksjon av antall telehiv. Det er imidlertid ikke bare når det gjelder kjørekomforten at ting ikke er bra. Har en et nødvendig ærend og bare må gjøre det, er det ikke så mange steder man kan gjøre det langs denne veien. Det samme gjelder generelt for veier rundt om i landet. Å stoppe på en rasteplass med et velfungerende og hygienisk toalett er slett ikke lett. Det er nemlig ikke trivelig å komme til de standard utedassene, som Statens vegvesen har satt opp mange steder. De er ofte skitne, det mangler papir og det lukter vond. Men er nøden stor, må man bare bruke dem, og lukke igjen øynene for det man ikke liker.

For ikke lenge siden kjørte jeg tur-retur hjertet av Trøndelag med familien. Stort sett prøvde vi å legge inn de nødvendige stoppene på bensinstasjoner, men dekningen av denne typen tilbud er tidvis mangelfull av naturlige grunner. Det bor ikke mange langs veien mellom for eksempel Trofors og Namsskogan. Det er ei heller mange som bor mellom Grong og Steinkjer. På slike strekninger er det ekstra viktig at veieier sørger for at det finnes gode tilbud.

Jeg håper inderlig at det kommer flere veidass av denne typen langs vår lokale del av E6

Jeg må ærlig innrømme at jeg ved avkjørselen til Tosenveien fikk en svært positiv opplevelse av et veitoalett eid av Statens vegvesen. Jeg trodde nesten ikke det jeg så. Ved rasteplassen der hadde de satt opp et anlegg, som fungerte selv i minusgrader. Det var rent og skikkelig med en god vaskeplass og lufttørking. En slapp til å med å trykke på en knapp for at det oppe i toalettet skulle bli skylt ned. I det man åpnet døra, forsvant alt ned. Jeg vil nesten gå så langt å si at Statens vegvesen her har maktet det kunststykket å få etablert et veidass med flyplasskvalitet langs E6. Jeg håper inderlig at det kommer flere veidass av denne typen langs vår lokale del av E6, langs andre aktuelle veier på Helgeland og rundt landet som helhet. Det å ha et innbydende sted å gjøre fra seg langs veien, mens man er på kjøretur, er viktig. Det er ikke morsomt å finne steder der det er tilgriset. Det er enda mindre morsomt å ta med små barn inn på slike steder.

Selvsagt er det nok slik at det koster litt å lage denne typen toaletter, men jeg mener man må ta seg råd til det. At det mange steder ser ille ut er ingen god norgesreklame. Jeg er sikker på at det ikke blir nevnt med noen positivt fortegn, når en tysker, svenske. danske eller italiener skal fortelle om sine opplevelser som veiturist i kongerike. Jeg tror ei heller vi nordmenn omtaler denne typen traurig veidass på noen god måte, da vi snakker om vår ferietur. Konsekvensen av mangelfull dokvalitet er at folk på tur tar med seg dassrullen ut i skogen rundt rasteplassen, og gjør sitt fornødne der. Det er heller ikke fint for andre. Ved Grønsvik hærkystfort i Lurøy langs Kystriksveien er de plaget av veidriting. Det er de nok mange andre steder også.

Arne Forbord

Journalist i Rana Blad.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken