En kan ikke annet enn å bli rystet – og nå kan de bruke blant annet Facebook til å kringkaste det for hele verden

llustrasjonsbilde

llustrasjonsbilde Foto:

Artikkelen er over 2 år gammel

Journalist Hugo Charles Hansen skriver i dagens Ke de går? om liv og død på Facebook.

DEL

KE DE GÅR?Jeg var av dem som var skeptisk til, og relativt seint ute med å ta i bruk både Facebook og Twitter.

Advarslene om alt det fæle som kunne skje, og alle de måtene du, personopplysningene og bildene dine kunne misbrukes kunne skremme noen hver. Likevel vokste bruken av Facebook eksplosivt verden over. Og i dag er praktisk talt «alle» på Face.

Å være på Facebook er ikke bare et begrep, det er blitt et verb og en tilstand.

Tidsbruken har for noen tatt helt overhånd; det skal legges inn statusoppdateringer, det skal legges inn bilder av hva vi gjør, hva vi spiser og hvem vi kliner med. Vi skal rakke ned på politikere, kjendiser og andre som havner i søkelyset. Vi skal gratulere familie og facebook-venner med dagen, og vi skal bli gratulert med ny baby, ny bil og ny kjæreste.

I stadig større grad lever vi våre liv i like stor grad på nettsamfunnene som i det «ordinære» samfunnet.

Sosiale medier kalles det, men i mange tilfeller fungerer de mer som asosiale medier. Der vi før snakket med kona (på andre siden av bordet), ringte slekt andre steder i landet, eller dro på besøk til naboer og venner, nøyer vi oss i dag med en Facebook-oppdatering og enn kort Messenger-chat.

I stadig større grad lever vi våre liv i like stor grad på nettsamfunnene som i det «ordinære» samfunnet

Enkelte er opptatt av å regissere livet sitt på Facebook som langt mer glansfylt enn hva virkeligheten er.

Falske glansbilder kan få andre til å føle seg mislykkede og deprimerte. Atter andre blir mobbet til grunne av nettrollene som opererer på de fleste digitale plattformer.

Kort sagt: Det handler om livene våre – og nå også døden vår – på Facebook.

Nylig kom meldingen om tobarnsmoren Keiana Herndon (25), som sendte live på Facebook, da hun plutselig falt om og døde. I bakgrunnen satt den lille sønnen og gråt. Jo lenger ut i dramaet det hele gikk, desto mer steg seertallene på livestrømmen.

Det er vel liten tvil om at det dukker opp en god del ting på Facebook som verken de som utviklet nettstedet eller vi brukerne kunne ha tenkt oss, eller egentlig ønsker å få servert.

I den kategorien havner definitivt episoden der fire personer i Chicago sendte live på Facebook mens de mishandlet en utviklingshemmet mann på det groveste.

En kan ikke annet enn å bli rystet av hva enkelte kan finne på å gjøre med andre – og nå kan de bruke blant annet Facebook til å kringkaste det for hele verden.

Problemet med sosiale medier, som med en del andre i utgangspunktet nyttige og positive ting, er at det alltid vil være enkelte som rett og slett ikke kan oppføre seg.

Dessverre har jeg ingen tro på at akkurat det vil endre seg til det bedre med det første!

Hugo Charles Hansen

Journalist og vaktsjef

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags