Det meste av sommeren kommer verdens øyne til å være rettet mot Frankrike. Frankrike er vertsnasjon under europamesterskapet i fotball. Og før det er ferdig, starter også verdens største sykkelritt – Tour de France.

Mange håper nok på en «bombe» eller to på fotballbanene. Det blir ofte omtalt slik når et lag som i beste fall kan omtales som en outsider vinner mot en av de store. David mot Goliat. For eksempel som i 1998 da Norge slo Brasil i Marseille.

Men det mange frykter skal skje, er virkelige bomber.

Store idrettsarrangement har vært terrormål i mange år. Det mest kjente angrepet i sporten er kanskje drapene på elleve OL-utøvere fra Israel under olympiaden i München i 1972. I Josimar leser jeg at 171 terrorangrep er rettet mot sport siden angrepet i München. Det er mye. Ett av dem var under OL i Atlanta i 1996 da to mennesker ble drept og 111 skadet i et terrorangrep.

Tidligere denne uken ble en mann stoppet i Ukraina med masse våpen, som var planlagt å bruke under fotball-EM

 

Det mest alvorlige skjedde nok i 1987 da nordkoreanske agenter plasserte en bombe i et sørkoreansk passasjerfly og drepte samtlige 115 om bord. Planen var å destabilisere OL i Seoul året etterpå.

Frankrike har vært i alarmberedskap helt siden 13. november i fjor, da Paris ble utsatt for terror. Det hele startet utenfor Stade de France under en landskamp mellom Frankrike og Tyskland. Det smalt på utsiden av stadion 20 minutter ut i kampen. En selvmordsbomber som prøvde å komme seg inn på kampen, mislyktes med det da han ble oppdaget av en stadionvakt.

Terroristen skjøt seg selv i lufta utenfor stadion i stedet, drepte en taxisjåfør og skadet flere andre. Senere på kvelden ble 130 personer drept i bykjernen og i konsertlokalet Bataclan.

Tidligere denne uken ble en mann stoppet i Ukraina med masse våpen, som var planlagt å bruke under fotball-EM. Også under fotball-VM i Frankrike i 1998 var store planer om et angrep fra Al Qaida. Terrorplanene ble heldigvis avslørt, og over 100 personer i sju land i Europa ble arrestert.

Heldigvis blir en del av planene stoppet, men det er utenkelig at alle blir det. Franskmennene har vært inne på å avlyse mesterskapet, men har bestemt seg for at det skal gå som planlagt.

De 51 kampene er ikke de vanskeligste å beskytte, skal man tro eksperter. Men det skjer så mye utenom idretten.

Turister fra hele verden strømmer til Frankrike disse dagene. I tillegg til politi og sikkerhetsmannskaper, skal 10.000 soldater prøve å gjøre arrangementene trygge for folket. For EM er mer enn fotball. Det er store ansamlinger av folk i byer, parker, konserter osv. Plasser terroristene gjerne oppsøker. Bare i fansonen ved Eiffeltårnet vil det være plass til 100.000 mennesker.

Det er bare å krysse fingre og tær for at EM ikke får et tragisk utfall – at «bomber» smeller i kamp om en ball 11 mot 11. Dessverre finnes det ikke «null risiko» for at det bare blir hyggelige bomber.

Gøran O. Pedersen

Journalist og frontredigerer i Rana Blad.