I undertegnedes bevissthet kom han inn bokstavelig talt med et smell.

Datoen var 4. november 2001, og en purung John Arne Riise var kjøpt til mitt kjære Liverpool sommeren før.

Fra 25 meter limer han et frispark oppe i vinkelen mot Manchester United.

Jeg husker ennå den engelske kommentatoren som skrek: «There's never been born a goalkeeper that could've kept that ball out»

At det var mot erkemotstander United gjør at liverpool-fansen fortsatt synger om nordmannen.

Allerede flere år tidligere, som bare 17-åring, reiste den målbevisste ålesunderen helt på egen hånd til Monaco for å bli proff - noe alle forståsegpåere i norsk fotball frarådte på det sterkeste. Men Riise motbeviste skepsisen, og er i dag, 18 år seinere, den nordmann med den største internasjonale fotballkarrieren noensinne.

Utenfor banen er det mange som har hatt moro på Riises bekostning. I jantelovens Norge har Riise selv bidratt til dette i stor grad

For kanonkula mot Manchester United ble fulgt opp med sju sesonger i en av Premier Leagues beste og mest merriterte klubber. Høydepunktet var selsagt seieren over Milan i Champions League-finalen 2005. I tillegg kom FA-cup, ligacup og UEFA supercup-titler.

Etter Liverpool fulgte toppseriespill i blant annet Roma og Fulham.

Riise er nordmannen med flest landskamper, 110.

Utenfor banen er det mange som har hatt moro på Riises bekostning. I jantelovens Norge har Riise selv bidratt til dette i stor grad. Å flashe rundt i svære Ferrarier, tabbe seg ut med sms-er til diverse norske kvinnelige kjendiser, bryllup etter bryllup betalt av Se og Hør og ikke alltid like intelektuelt grensesprengende uttalelser har blitt en del av pakka «Sirkus Riise».  , særlig de siste årene.

Mislykkede forsøk på å skvise ut de siste millionene av fotballkarrieren i klubber på Kypros og India gikk selvsagt som det måtte gå.

Som seg hør og bør hadde naturligvis Riise og familien bitt seg ut med Aalesund Fotballklubb for lenge siden.

Men nå, etter det som må være den mest omtalte overgangssaken i norsk fotball på veeeldig lenge, er både bror Bjørn Helge og John Arne klar for å spille sammen for moderklubben. Og storyen er så stor at norsk media knapt bryr seg om AaFK og driter i fotballen de spiller, dersom det kan lage en vinkling, hvilken som helst vinkling, på John Arne Riise.

Historien om den hjemvendte sønn har bibelske proporsjoner over seg - ikke minst på Sunnmøre.

Dessverre tror jeg ikke fortellingen vil få en lykkelig slutt - verken for Riise eller AaFK. Fallhøyden er for stor.

Hugo Charles Hansen

Journalist og vaktsjef