Tiden er moden for et forbud mot privat bruk av fyrverkeri

Fellesoppskytingen i Mo i Rana på nyttårsaften.

Fellesoppskytingen i Mo i Rana på nyttårsaften. Foto:

Artikkelen er over 5 år gammel

Digitalredaktør Tord Olander Pedersen mener vi ikke bør akseptere alle skadene uvettig fyrverkeribruk forårsaker hvert år.

DEL

Ke de går? Alvorlig skadet etter fyrverkeri. Denne tittelen leser man flere ganger hvert bidige år i aviser over hele landet. For det viser seg gang på gang at kombinasjonen fyll og eksplosiver (jo da, fyrverkeri er definert som eksplosiver) ikke er så lurt. Hvem skulle vel ha trodd det?

17 personer fikk øyeskader av fyrverkeri denne nyttårsaftenen. Seks av disse ble alvorlig skadet. Ifølge overlege Nils Bull ved øyeavdelingen på Haukeland universitetssykehus ligger snittet på landsbasis på 16 alvorlige øyeskader hvert eneste år. Så å si samtlige er menn.

– Det er direkte uintelligent og uansvarlig å fyre opp raketter i beruset tilstand, sier den samme overlegen.

Det samme har man sagt i mange, mange år. Uten at det tydeligvis hjelper. Og øyeskader er dessverre langt fra det eneste. Kombinasjonen alkohol og fyrverkeri fører hvert år til handlinger som er mildt sagt hoderystende idiotiske. Denne nyttårsaftenen måtte politiet rykke ut til en fest i Romsdal hvor flere personer skjøt på hverandre med fyrverkeri. Dagen før mottok politiet i samme distrikt meldinger om personer som skjøt med raketter fra bil.

Beveger vi oss nærmere vårt nærområde ble det nyttårsaftenen meldt om 10 gressbranner på Helgeland. Flere av disse grunnet raketter på avveier.

Forbudet mot raketter med styrepinner, som ble innført i 2009, har heldigvis ført til en flott nedgang i antall personskader. Men fortsatt registreres det hvert år mange fyrverkerirelaterte ulykker. Fortsatt mister familier hvert år sine hjem i brann som en følge av uvettig bruk av fyrverkeri.

For det viser seg gang på gang at kombinasjonen fyll og eksplosiver (jo da, fyrverkeri er definert som eksplosiver) ikke er så lurt. Hvem skulle vel ha trodd det?

Bør vi aksepterere dette? Skrive det på kontoen for «folk må da for pokker få lov til å ha det litt gøy»?

Jeg mener ikke det. Jeg mener tiden er moden for et forbud mot privat bruk av fyrverkeri. Et slikt forbud eksisterer allerede i flere land, et eksempel er Irland. Det betyr ikke at jeg mener vi ikke skal ha noen som helst form for fyrverkeri på nyttårsaftenen. I dag har de aller fleste kommuner for lengst etablert velfungerende ordninger for oppskyting av fyrverkeri i kommunal regi. Dette utføres av fagfolk under ordnede forhold, og fører sjelden til ulykker. Det burde da holde for de aller fleste, eller? For det må da ikke være slik at det skal være en menneskerett å fyre av eksplosiver i fylla?

Tord Olander Pedersen

Digitalredaktør, Rana Blad

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken