Gå til sidens hovedinnhold

Det er derfor jeg skal gå til innkjøp av et skilt der det står «Pass deg for høna. Hun er løs, livsfarlig og jævlig trøtt»

Artikkelen er over 3 år gammel

Journalist Viktor Leeds Høgseth har skaffet seg gård. Nå vil han ha høner også.

Ke de går? Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Ting endrer seg her i verden. Nå er det å passe seg for høna i tiden som kommer, noe mange skulle tenkt på, men nok om det, sånn foreløpig.

Man vet at det har skjedd noe nytt, eller at det er på vei til å skje noe nytt, når man ser på egen feed på Facebook. Du vet at hvis du søker på ting så vil de dukke opp her for å «hjelpe» deg videre. Reklamens makt og søkemotorenes finurlige verden er det som ordner dette. I min feed spammes jeg nå med nyheter om høner, egg og slike herligheter. Man kunne tro at jeg skal forsøke meg som baker eller lage verdensrekord i omeletter, men svaret er mer komplisert enn som så.

Kona og jeg har kjøpt oss gård, en ganske stor en også, og når man skal bo på gård så må man ha noen dyr. Vi blir nok ikke som mine besteforeldre var, for det å stå opp før sola for å gi sauer mat er ikke noe for oss. Derfor planlegger vi å få tak i noen høner. Det er mindre strev enn med hund, men mer styr enn å ha en potteplante. Snasent ordbruk, ikke sant, men det er ikke jeg som har funnet opp dette. Jeg er nemlig blitt medlem av Høner i hagen og Høns og andre fjærkre, på Facebook. Der jeg før brukte boka til å lese om fotball, raske biler og reiser, klukker og klikker jeg nå rundt for å finne ut mest mulig informasjon om hønsehold.

Det vi nå finner ut er at dette er rene vitenskapen og at vi har litt av en oppgave foran oss før vi lander på type høns

 

Før jeg i det hele tatt har tatt på ei høne, sånn med fjær på, så føler jeg meg snart klar til å handle. Jeg vet nå om rugetid på egg, jeg har kjøpt meg en klekkemaskin og vi holder på å gjøre klart residensen til besetningen ankommer om noen uker.

Men høner er ikke bare høner, slik jeg trodde det var. Du har utallige varianter og jeg som trodde de var hvite og brune, og sa klukk klukk. Nei da. Det er dverg og det er store, det er hvite, brune røde og japanske. Det er eggleggere og det er klukkhøns. Variantene er så mange at valget blir vanskelig.

Vi hadde jo bare tenkt å få oss noen høner som skulle leve herrens glade dager, og kanskje gi oss noen egg som belønning. Det vi nå finner ut er at dette er rene vitenskapen og at vi har litt av en oppgave foran oss før vi lander på type høns.

Derfor blir det nok flere turer innom Høner i hagen og andre sider før eggene kommer klukkende inn i postkassa. Det er nemlig slik man handler dyrene i denne verden. De kommer i pakker, som på butikken, og så klekker man dem ut selv.

Har man skikkelig flaks, og det har man nok, så kommer det tolv gale haner ut som holde oss våkne til alle døgnets tider.

Det er derfor jeg skal gå til innkjøp av et skilt der det står «Pass deg for høna. Hun er løs, livsfarlig og jævlig trøtt». Det er ikke den fjærkledde sorten jeg snakker om nå, men en som står meg veldig nær. Jeg håper på høner, men tror på haner, er et annet ordspill som brukes ofte i mine kretser. Klukk-klukk og kykeliky.

Viktor Leeds Høgseth

Journalist og frontredigerer i Rana Blad.

Kommentarer til denne saken