Det er ikke så ofte jeg ser på serier på tv, men nå er jeg blitt oppslukt

Siglufjörður er byen hvor krimserien «Ofærð» er spilt inn.

Siglufjörður er byen hvor krimserien «Ofærð» er spilt inn. Foto:

Artikkelen er over 3 år gammel

Journalist Gøran O. Pedersen lar seg fascinere av det lille samfunnet på Island.

DEL

Ke de går?Det er ikke så ofte jeg ser på serier på tv, men nå er jeg blitt oppslukt av «Ofærð», eller «Innesperret» som serien heter på norsk. Den islandske krimserien har gått i tre deler så langt, og heldigvis er det noe igjen.

Den er regnet for å være tidenes dyreste serieproduksjon som er innspilt på Island.

Det er slett ikke sikkert dette er blant de beste seriene som er vist på tv, men det er noe så vakkert og mystisk med Island. Det litt merksnodige språket og den fantastiske naturen. Når man ser på serien får man også et innblikk i den, og det værharde Arktis som også vi til tider kan oppleve.

Island er gode på film og musikk, og til og med i lagidrett – selv om de ikke er så ekstremt mange flere innbyggere enn vi har i Nordland. 325.000 innbyggere er fordelt på 103.000 kvadratkilometer. I Nordland er vi litt over 240.000, men har et areal på 38.481 kvadratkilometer. Island er altså adskillig større, så befolkningen er godt spredt. Spesielt med tanke på at Reykjavik og området rundt har de fleste innbyggerne.

Handlingen i «Ofærð» er innspilt i Siglufjörður, en liten rolig og avsidesliggende by i Norðurland eystra på Islands nordkyst.

Før jeg begynte å søke i google trodde jeg at det var på østkysten, i byen Seyðisfjörður der fergene fra Danmark og Færøyene kommer inn. Men det var det altså ikke, selv om det er en ferge fra nettopp Danmark som kommer til byen og innleder hele serien.

Det blir funnet et lik i havet, samtidig som det blåser skikkelig opp og området blir avsperret fra omverden.

Island er et av få land i Vest-Europa jeg ikke har besøkt ennå, men har ekstremt lyst. Sette seg i en bil i Reykjavik og kjøre rundt (Ringvei 1) hele øya.

Island har blitt stadig mer populært som reisemål, og det er ikke vanskelig å forstå. Det finnes en rekke reisebyrå som spesialiserer seg på sagaøya – som tilbyr både bilferie, byferie, aktivitetsturer, rideturer, utflukter, fiske, cruise m.m.

Her tviler jeg ikke et sekund på at det er nok å oppleve. Det er bare å finne tid.

Enn så lenge kan man glede seg til mandagene utover vinteren. På de tre første episodene er flere av de mistenkte sjekket ut. Slik skal det være, spenning til siste slutt.

Gøran O. Pedersen

Journalist og frontredigerer i Rana Blad.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags