For nå skal jeg bli tynn, spare meg til stor rikdom, lære meg nye ting, slutte med gamle vaner

Foto:

Journalist Lisa Ditlefsen skriver om nyttårsforsetter i dagens Ke de går?

DEL

Lokale nyheter – 5 kr for 5 uker

KE DE GÅR?Etter en vel gjennomført nyttårsfeiring kan vi nå skrive 2017. Og med et nytt år, følger nye nyttårsforsett.

For nå skal jeg bli tynn, spare meg til stor rikdom, lære meg nye ting, slutte med gamle vaner, trene mer, og rett og slett bli en mye bedre versjon av meg selv.

Nei, jeg skal jo ikke det.

Men noen forsett har jeg da klart å presse fram i år også.

I ren Vazelina Bilopphøggers-grandiosareklame-stil, sto jeg i romjula på kjøkkenet og lagde først en medisterkakegryte den ene dagen, og julepølseomelett den neste. Jeg kan formelig kjenne smaken av fett etter all julematen ennå. Og lysten helte nok mer mot en magrere middag, men jeg hadde bestemt meg for å spise opp maten som var i kjøleskapet før jeg gikk ut og handlet ny.

Så da fikk det bli med rare kombinasjoner. Til gjengjeld fikk jeg en bedre samvittighet for at jeg gjorde mitt, enda så lite det var, for å kaste mindre mat og bevare miljøet bitte litt lenger.

Så det er rett og slett mitt første nyttårsforsett. Jeg skal bruke mindre penger på mat, og på den måten spare meg rik. Nei da, jeg regner med at innsparingen går med i det store dragsuget uansett. Men nå har jeg irritert meg grønn over de mengdene med mat som går rett fra kjøleskapet til søpla. Bare for at vi kanskje ikke hadde så lyst på den woken vi skulle lage den dagen vi hadde planlagt det, og heller heiv oss på en spaghetti bolognese.

En gallupundersøkelse gjort i 2014 forteller at nordmenn kaster mer enn 200.000 tonn mat, hvert år. Halvparten av dette er visstnok fullt spiselig mat. Så jeg er langt fra alene om dette tydeligvis.

Klok av gammel skade, det er tross alt ikke første gangen jeg har satt med et mål med det nye året, har jeg gjort litt research.

Fagansvarlig for mental trening og coaching i Olympiatoppen Midt-Norge, Frode Moen, har uttalt seg til Aftenposten om hva som skal til for å komme i gang med trening i det nye året.

Og at det kreves trening for å endre denne uvanen er jeg helt sikker på.

En gallupundersøkelse gjort i 2014 forteller at nordmenn kaster mer enn 200.000 tonn mat, hvert år. Halvparten av dette er visstnok fullt spiselig mat

Moen sier til Aftenposten at det er viktig å ta en beslutning om at trening er noe man skal prioritere. OK, så langt ser det greit ut.

– Trening blir en vane når du bestemmer deg for det, sier Moen.

Herved bestemt. Men hvordan går man så da fram for å sette disse endringene ut i livet?

Ifølge en annen artikkel i Aftenposten har forskere ved University College London funnet ut at det kan ta mellom 18 til 254 dager å etablere en ny vane.

Nå har jeg kanskje tatt en Ingrid Espelid Hovig, og jukset litte granne. For tanken har surret i hodet mitt lenge. Men nå går vi på for fullt. Det blir større ukehandlinger, og en vilje av, kanskje ikke stål, men dere skjønner poenget, og fra nå av flere restmiddager, med de ingrediensene som fins i skapet fra før.

Bon Appétit!

Lisa Ditlefsen

Kulturleder i Rana Blad.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags