De øvrige likhetene mellom Rana-Lurøy og Østerrike er så positive, at man bør vurdere å kalle den nye kommunen for Nord-Østerrike

Slik blir kommunegrensene hvis Lurøy og Rana blir slått sammen.

Slik blir kommunegrensene hvis Lurøy og Rana blir slått sammen. Foto:

Artikkelen er over 2 år gammel
DEL

Ke de går?Jeg la merke til at tidligere Rana-ordførere og nå opposisjonsleder på fylkestinget, Kai Henriksen (H), i forrige uke la ut et kart over den mulige kommunesammenslåingen mellom Lurøy-Rana på Facebook, som utvilsomt kan minne om Østerrike.

Det som skiller er at kartet over Lurøy i dag blir litt for «høyt» i forhold til den vestlige delen av Østerrike, de to fylkene Tirol og Vorarlberg.

Men ellers var det slett ikke ulikt. Det som imidlertid blir helt feil er jo at den delen av Østerrike som er flatest, i området rundt hovedstaden Wien, i så fall vil være på Saltfjellet om man ser på det nye kartet for Rana-Lurøy.

Nå vil den nye (eventuell) kommunen mellom Rana og Lurøy gå fra fjell til kyst, mens Østerrike i stor grad er et fjelland, og er landlåst.

Når det er sagt, er Østerrike et flott land å sammenligne seg med. Å reise rundt i riket og gå i Alpene er noe av det mest avslappende og fantastiske man kan oppleve. Det er rent og pent, utrolig vakker natur og masse god mat og drikke. Akkurat som det tross alt er her i Rana og Lurøy også. Og prisnivået er slett ikke ille, særlig sammenlignet med Sveits.

Samtidig kan det så absolutt regne også om sommeren, og på vinteren er det mange som står på ski – både nedover, bortover og i hopp.

Kjør på og vedta et nytt Østerrike her hos oss!

I dag er Østerrike i likhet med Norge et fredelig land. De ligger fastklemt mellom Tyskland, Sveits, Liechtenstein, Italia, Slovenia, Ungarn, Slovakia og Tsjekkia. Med andre ord har de mange naboer, akkurat som Rana og Lurøy vil få, om de slår seg sammen. Det er naboer både i nord, øst, vest og sør. Nå skal det sies i disse tider der de aller fleste folk stemmer mot kommunesammenslåing, at vi ikke helt vet hvordan kartet vil se ut i framtiden.

Østerrike har også hatt sin storhetstid i forholdsvis moderne tid. Dobbeltdemokratiet Østerrike-Ungarn var forent i årene 1867–1918. Det var på den tiden regnet som en av Europas fem stormakter. Men det var et multietnisk lappeteppe i motsetning til de andre fire store maktene, Storbritannia, Frankrike, Tyskland og Russland. Riket besto av dagens Østerrike, Ungarn, Bosnia-Hercegovina, Kroatia, Tsjekkia, Slovakia, Slovenia, store deler av Serbia og Romania, og mindre deler av Italia, Montenegro, Polen og Ukraina.

Selv om den historien ikke ble så lang, ganske forståelig med en slik etnisitet, så er de øvrige likhetene mellom Rana-Lurøy og Østerrike så positive, at man bør vurdere å kalle den nye kommunen for Nord-Østerrike.

Skal vi klare å kopiere mest mulig av Østerrike, så må kommunesenteret flyttes fra Mo til Krokstrand (Wien ligger ikke langt fra grensen til Slovakia). Nå er Østerrike et land uten øyer, slik at alle øysamfunnene på Lurøy da må kobles til fastlandet på en annen måte enn hurtigbåt og ferge.

Kjør på og vedta et nytt Østerrike her hos oss!

Kart over Østerrike.

Kart over Østerrike.

Gøran O. Pedersen

Journalist og frontredigerer i Rana Blad.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags