Den engelske morgenmaten overlater ikke noe til tilfeldighetene når deg gjelder kolesterol

Full English breakfast. Foto: Wikimedia Commons

Full English breakfast. Foto: Wikimedia Commons

Artikkelen er over 4 år gammel

Journalist Hugo Charles Hansen om magefølelsen i dagens Ke de går?

DEL

KE DE GÅR?Her forleden avviklet jeg den siste av fjorårets ferieuker. London viste seg fra sin aller beste, og smått utrolige, side. Ei hel uke tidlig i mai uten én eneste dråpe regn og med temperaturer over 20 grader de fleste av dagene, er jo rene Fantasy-fortellinga. Men like fullt sant.

God tid til bare å rusle sløvt langs Themsen, eller filosofere over tilværelsen på en benk i Hyde Park eller bare studere folkelivet på Trafalgar Square. Du skulle kanskje tro det ikke var en eneste bekymring å spore for undertegnede.

Men så feil kan du ta. For med frokosten på et greit, men like fullt ikke noe luksushotell kommer det evige dilemmaet: Full English eller Continental?

Mange vil hevde det er et spørsmål om pest eller kolera. Eller et spørsmål om hjerteinfarkt eller sukkersyke.

Verken det ene eller det andre kan være særlig sunt i lengden, i hvert fall for utrente utøvere av denne slags ekstremsport

Den engelske morgenmaten overlater ikke noe til tilfeldighetene når deg gjelder kolesterol. Med feite pølser, bacon, blodpølse, egg og bønner i tomat supplert med fint toasted brød, er det så man nærmest for hver eneste munnfull kan fornemme hvordan kransarterien og det øvrige nettverket av blodårer i kroppen blir stadig trangere. Metthetsfølelsen er det i hvert fall ingen ting å si på. Det går langt utpå dagen før du i det hele tatt drømmer om å begynne å tenke på mat igjen.

Hva så med alternativet, den kontinentale frokosten?

Vel de fleste andre enn franskmenn og avarter av sånne, vil assosiere denne mer med kaker og kaffebrød enn noe til frokost.

Croissanter og småkaker. Peis på med diverse marmelader og skyll det hele ned med kruttsterk kaffe – og nivåene på blodsukker og koffein vil nå uante høyder for en uvant sjel. Hyperaktiv er bare en mild beskrivelse på tilstanden.

Verken det ene eller det andre kan være særlig sunt i lengden, i hvert fall for utrente utøvere av denne slags ekstremsport.

Nå sist ble min løsning å variere; variasjon i kosten skal jo liksom være bra har vi hørt.

Så jeg vekslet mellom det engelske og det kontinentale, og forsøkte for øvrig å snike til meg en yoghurt, litt frukt og noe havregryn så snart jeg hadde en sjanse til det.

Det er forresten ikke bare i matveien britene og folk på kontinentet står på hver sin side. Det store spørsmålet i London og Storbritannia ellers er jo nå hvor vidt UK skal melde seg ut av EU. Det kommer en folkeavstemming snart. Engelskmennene har aldri villet være en del av kontinentet, kanskje aller minst nå. Men å ta steget ut er også rimelig drastisk. Hva svaret blir er langt fra sikkert – det er noe å tygge på, men de fleste av britene vil nok måtte komme til å følge magefølelsen.

Hugo Charles Hansen

Journalist og vaktsjef

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags