Jeg betaler gledelig min skatt i dette landet og håper inderlig at vi aldri kommer i en situasjon der enkelte skal gå foran andre

Helgelandssykehuset, avdeling Rana. Ilustrasjonsfoto

Helgelandssykehuset, avdeling Rana. Ilustrasjonsfoto

Artikkelen er over 3 år gammel

Journalist Viktor Leeds Høgseth skryter av det norske helsevesenet.

DEL

Ke de går?Vi som bor i Norge har det som regel veldig godt. Vi har tak over hodet og vi har mat på bordet.

Men beviset på om et samfunn er godt eller ikke ser man først de gangene man trenger hjelp, ved for eksempel sykdom. Det er da det norske velferdssamfunnet viser seg fra sin aller beste side.

Langt fra alle andre land har det samme systemet. Der er ikke hver borger like mye verdt og statusen på ditt liv regnes ut fra hvor mye du har i lommeboka. Har du råd til helseforsikring så er du godt forspent og kan leve ditt liv i visshet om at du er sikra hvis det verste inntreffer. Men det er for dem som har råd til dette.

Heldigvis er ikke penger et krav for at man skal få en verdig og profesjonell behandling her i landet

Jeg har selv bodd i Spania og vet hvordan systemet fungerer og det er langt fra optimalt. For de av oss som hadde råd til 160 Euro i måneden var det ikke bare bra. Det var helt i overkant. Kom man i en situasjon der man trengte hjelp ble man behandlet som kongelige. Det var aldri noen spørsmål om det skulle tas prøver. Det ble gjort umiddelbart og var ikke det nok så tok de flere, mens man hadde god mat og drikke, enerom, tv med alle kanaler og så videre. Men det var etter at de hadde sjekket at betalingen var gjort i tide og at man hadde alt på stell. For dem som ikke hadde råd til dette så var det kroken på døra og man ble henvist til et offentlig sykehus der det var litt så som så med seriøsiteten.

Heldigvis er ikke penger et krav for at man skal få en verdig og profesjonell behandling her i landet. Mange liker å klage på helsevesenet i Norge, og på Mo, men jeg har aldri opplevd noe annet enn tvers gjennom skreddersydde løsninger på alle mine helsebehov gjennom årene. Derfor er det på plass med litt framsnakking av en bransje som av og til opplever mye urettferdig tyn.

Jeg har i lengre tid vært plaget med en skulder og fått to operasjoner på sykehuset i Rana. De har gjort det de kunne, men slitasjen er blitt så stor at noen ganger slår den seg helt vrang. For to uker siden skjedde dette igjen. Jeg ringte Ytteren legesenter. Etter få sekunder får jeg svar og to timer etter er jeg inne til lege. Jeg blir henvist til røntgen og får beskjed om at dette kan ta et par dager. Vel hjemme ringer telefonen og jeg får beskjed om at jeg kan komme umiddelbart til sykehuset for å ta bildene. Det var ikke en akutt situasjon og jeg ble positivt overrasket over effektiviteten.

Bildene ble tatt, uten ventetid, og etter 20 minutter var jeg ute og på vei hjem igjen. Bildene skulle sendes til lege og jeg ville få beskjed.

Morgenen etter ringer telefonen fra legen og jeg får beskjed om hva konklusjonen er. Dette er altså under 24 timer etter at jeg først tok kontakt med legen.

Totalt betalte jeg under 500 kroner i egenandel for dette og jeg er positivt overrasket over effektivitet, profesjonalitet og imøtekommelse fra start til mål. Jeg betaler gledelig min skatt i dette landet og håper inderlig at vi aldri kommer i en situasjon der enkelte skal gå foran andre.

Viktor Leeds Høgseth

Journalist og frontredigerer i Rana Blad.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags