En kjøttfri dag i uka er kanskje det enkleste klimatiltaket vi kan gjøre i hverdagen

Illustrasjon. Foto: Gitte Johannessen/NTB PLUSS

Illustrasjon. Foto: Gitte Johannessen/NTB PLUSS

Artikkelen er over 4 år gammel

Digitalredaktør Tord Olander Pedersen skriver at det ikke skal så mye til for å spare både miljø og helse.

DEL

MeningerNei, jeg er ikke vegetarianer. Jeg liker kjøtt veldig godt. Og i likhet med de aller fleste andre nordmenn og -kvinner liker jeg egentlig kjøtt altfor godt. For det er vel ikke lengre noe tvil om at vi konsumerer for mye kjøtt her i landet. Noe som verken er godt for miljøet eller for kroppene våre.

Det anbefalte inntaket av rødt kjøtt per uke ligger på maks en halv kilo, ifølge Helsedirektoratet. Visstnok spiser hele 55 prosent av norske menn og 33 prosent av norske kvinner mer enn dette. Overforbruket av kjøtt ble adressert av Verdens helseorganisasjon høsten 2015. Da ble det blant annet påpekt at et daglig inntak av mer enn 50 gram behandlet kjøtt økte risikoen for tarmkreft.

Så kan man også peke på at driften knyttet til produksjon av kjøtt er en av de mest forurensende vi har. Bare i Norge sto jordbruket for 8,3 prosent av norske klimagassutslipp i 2014. På verdensbasis er dette tallet 18 prosent. Beregninger viser at hvis alle nordmenn hadde kuttet ut kjøttet bare én dag i uka, ville det tilsvart utslippene fra 200.000 biler.

Derfor er det kanskje ikke så rart at MDGs byråd i Oslo, Lan Marie Nguyen Berg, uttaler følgende i forbindelse med innføringen av kjøttfri dag i kantina i Oslo rådhus:

– Det å spise mindre kjøtt er kanskje det enkleste klimatiltaket som også har gode helseeffekter, som vi kan gjøre i hverdagen.

Beregninger viser at hvis alle nordmenn hadde kuttet ut kjøttet bare én dag i uka, ville det tilsvart utslippene fra 200.000 biler.

Ordningen med kjøttfri dag skal etter hvert utvides til å inkludere alle kommunens kantiner i Oslo. Så får vi se om andre kommuner følger etter.

Selv om både miljøgevinsten og helsegevinsten ved tiltaket er stor, så er det heller ikke overraskende at ordningen mottar kritikk. Spesielt i kommentarfeltene har det gått en kule varmt. Her har man blant annet kunne lese om noen som sverger at de nå skal protestere ved å spise dobbelt så mye kjøtt som før. Samme person ønsket seg for øvrig penger til en Hummer, slik at vedkommende kunne kjøre rundt og rundt rådhuset med en burger i hånda ...

Selv mener jeg dette er et godt og viktig tiltak. I hjemmet har vi for noen uker siden innført kjøttfri middag en dag i uka. Ikke så mye, egentlig, men forhåpentligvis et lite skritt på veien til noe mer.

Tord Olander Pedersen

Digitalredaktør, Rana Blad

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags