Jeg forstår at Datatilsynet og en del konspirasjonstenkere vil være skeptisk til å chipmerke søringer i fremmed habitat

Foto:

Artikkelen er over 2 år gammel

Journalist Vegard Anders Skorpen skriver om en tilflytters oppstartsproblemer i Nord-Norge

DEL

Ke de går?Mo i Rana? utbrøt mine ignorante østlandsvenner da jeg sprakk nyheten om at jeg skulle flytte nordover. Pytt sann, spytt sand, 1000 kilometer til eller fra spiller da ingen rolle. Hjem er uansett der man har glemt å melde adresseendring til.

Nå har jeg bodd og jobbet her på Mo i en måned og det er på tide å gjøre opp et veldig midlertidig regnskap. For hva har polarsirkelbyen gitt meg på så kort tid, bortsett fra godlynt søring-erting og en forkjølelse? Jo, jeg har fått det klart og tydelig for meg at det eksisterer et ukjent marked for dere nordlendinger, hvis dere vil skvise noen enkle kroner ut av sånne som meg. Jeg trenger at noen tar patent på et par enkle innordninger. Les nøye nå, du som går med en gründer i magen: Ideene får du gratis av meg, alt du trenger å gjøre er papirarbeidet og produksjonen. Her er to forslag til produkter det er behov for, basert på mine oppstartsproblemer i polarsirkelhverdagen.

Det første jeg trenger er ørepropper som stenger ute lyden av snøskuter i juni. På en plen der jeg bor står det en rugg av en skuter parkert. Den plenen er som plener sørpå og må med jevne mellomrom klippes. I motsetning til en hagestol, en grill eller ungene til naboen, er det ikke bare å løfte på den når du nærmer deg med plenklipperen. Derfor: Øreproppene må stenge ute lyden av 1000 glefsende kubikk og en halv million hestekrefter. Hvis proppene i tillegg ikke sklir ut av ørene mine mens jeg sover, lover jeg å spytte inn de nødvendige oppstartsmidlene i aksjeselskapet ditt.

Mitt andre forslag til produkt er Nordlandschipen. En chip med nødvendig geografisk, kulturell og historisk kunnskap, klar til å plantes under huden i nakken. Jeg forstår at Datatilsynet og en del konspirasjonstenkere vil være skeptisk til å chipmerke søringer i fremmed habitat, men dette er til alles beste. Chipen skal fylles opp med livsnødvendig kunnskap, forhåndsprogrammert til å trenge inn i hjernen min og sette seg der.

Jeg forstår at det krangles om flyplass, fotball og sykehus, men jeg forstår ikke hvorfor. Nordlandschipen skal derfor ha lagret informasjon om debattene, og noen forhåndsinnspilte setninger jeg kan bruke som «Klart et sykehus bør ligge der», eller «Erru gæ’ærn? Det er altfor langt dit», avhengig av hvor den jeg prater med er fra. Nå får jeg bare det tause tusenmetersblikket, «saudestira» som min sunnmørske familie sier. Og er det noe jeg har plukket opp fra slektsgreina i tjukkeste Gudbrandsdalen er det at sau er utsatte skapninger i disse tider. Er det forresten ulv her oppe? Det får jeg vel først vite når chipen er installert.

Som nevnt får du ideene gratis av meg. Jeg krever ikke en raus andel av pengene du kommer til å tjene. Se på det som min gave til håpløse søringer i nord.

Vegard Anders Skorpen

Journalist i Rana Blad

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags