Gå til sidens hovedinnhold

Slik er livet og når sant skal sies hadde det nok vært kjedelig og svært forvirrende om alle het Emil eller Emma?

Artikkelen er over 3 år gammel

Journalist Gøran O. Pedersen skriver om vanskelig navn i dagens Ke de går?

KE DE GÅR? Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Hva er navnet ditt?

Dette er et vanlig spørsmål å få når man er rundt omkring, for eksempel hvis man skal handle noe og det må noteres både navn og adresse på en lapp eller direkte inn på en datamaskin.

Og jeg må selvsagt svare som sant er; «Gøran».

Da begynner nesten alle å skrive «Jøran».

– Nei, med G.

Da skriver nesten alle «Gjøran».

– Nei, uten J.

G-Ø-R-A-N.

Ok.

Til opplysning så finnes det tre skrivemåter av navnet, men det mest vanlige, altså Gøran, er tydeligvis det vanskeligste å forstå kan være den riktige varianten.

I Norge er vi 1.132 menn, og faktisk fire kvinner(!), som bærer navnet Gøran. Ifølge SSB. Navnet Jøran er det 853 menn som heter, og til min store overraskelse 39 kvinner.

Den mer sjeldne varianten Gjøran finnes det 135 av i landet, alle menn.

De fleste som har dette navnet innen forskjellige varianter er født mellom 1960 og 2000. Særlig i 1990 var det populært.

De som er født i dette tusenåret slipper unna dette navnet, stort sett. Det er et svensk navn, og i Sverige skrives det Göran.

Av den grunn er det nok mest vanlig med en G, selv om det egentlig ikke uttales J på norsk. Så man kan skjønne feilen.

Å skrive navn riktig er noe vi som pressefolk lærer tidlig er veldig viktig. Vi vet at folk reagerer om man skriver navnet feil. Selvsagt går man i feller noen ganger, man skal ikke ta det for gitt at man heter Hansen med en S eller Sara uten at det skal være en H på slutten. Og så videre.

For å gjøre saken vanskelig er det mange som velger å skrive helt vanlige navn på spesielle måter. Særlig er H, som stort sette er stum, brukt på de mest finurlige steder.

Så jeg tipper at jeg på langt nær er den eneste som må stave et ganske så ordinært navn.

En annen felle er bokstaven C, som i de fleste tilfeller uttels som K. Jakob/Jacob for eksempel, og etternavnsformelen Jakobsen/Jacobsen, er nok forholdsvis 50-50 vil jeg anta.

Så navn er ikke lett. Heller ikke stedsnavn. Det finnes utrolig mange fjelltopper, daler, holmer og skjær med egne navn, som veldig få har hørt om. Man skriver ikke Mount Everest feil liksom, men om man bommer på et skjær utenfor Sandnessjøen et sted som aldri tidligere i Rana Blads historie har vært omtalt i avisen, kan man være sikker på at det er noen som kommenterer det i kommentarfeltet om det ikke er helt riktig skrevet.

Slik er livet og når sant skal sies hadde det nok vært kjedelig og svært forvirrende om alle het Emil eller Emma? Det er vel navn som er umulig å skrive feil (på en annen måte). Så vi får heller tåle at man blir spurt om hvordan navnet skrives, men ta det nå ikke for gitt at Gøran skrives med J eller GJ. Det finnes en mer vanlig skrivemåte...

Kommentarer til denne saken