Time 5. Høylytt dame kommer tilbake fra restaurantvognen alene. Hun er fryktelig trist. En mann kommer etter og trøster

Illustrasjonsfoto.
Foto: Vidar Knai / SCANPIX

Illustrasjonsfoto. Foto: Vidar Knai / SCANPIX Foto:

Artikkelen er over 3 år gammel

Journalist Ann Kristin Kjærnli har tatt Nordlandsbanen. Les hennes referat her.

DEL

Ke de går? «Bli med på en togtur du aldri kommer til å glemme», skriver NRK i sin reklame for sendingen «Nordlandsbanen – minutt for minutt», og omtaler turen som en «eventyrlig reise» og en «skinnedrøm».

Jeg har hatt mange togturer. Den siste bare for et par dager siden. Jeg tenker det rekker en liten oppsummering med time for time:

Time 1. Mo i Rana. Ettermiddagstoget til Trondheim er noen minutter forsinket. Lang kø for å komme på. To hyggelige menn hjelper meg med kofferten. Konduktøren er veldig blid og ønsker god tur. Prøver å jobbe litt på PCen, men nettet virker ikke. Spør den unge mannen med hodetelefoner ved siden av meg om tognettet virker. Taushet. Jeg spør på nytt og peker på mobilen. Han sier nei. Ser ut av vinduet. Det er nysnø ute og ganske fint, men det begynner å bli mørkt. Prøver å lese min medbrakte Kepler-bok, men det er litt vanskelig å konsentrere seg. Noen voksne damer i vogna snakker og ler veldig høyt. De drikker noe fra en termos, som de deler med andre i følget. Jeg strikker litt på en sokk.

Time 2. Kjeder meg. Spiser tre brødskiver med gulost og laks og drikker to glass Pepsi. Åpner en pose popkorn. Spiser den opp. Drikker enda et glass brus. Strikker litt til. Toget stopper i Mosjøen. Det er nesten fullt. Mannen med hodetelefonene går av på Trofors. En dame klager til konduktøren på at det er for varmt i kupeen. Så kommer hun på at hun kan ta av seg ullgenseren. De som snakket så høyt går i restaurantvognen. Jeg sovner.

Time 3. Sover

Time 4. Våkner. Går i restaurantvognen. Kjøper en kaffe. Kjøper en vestlandslefse. Tenker at jeg ikke bør kjøpe Dajm, men gjør det likevel. Leser Kepler. Spiser opp hele Dajmen.

Vi er på Grong. Jeg får ny nabo, og jeg har sølt popkorn i setet hans

Time 5. Høylytt dame kommer tilbake fra restaurantvognen alene. Hun er fryktelig trist. En mann kommer etter og trøster. Damen sier at hun ikke tåler så mye alkohol og ikke har spist. Mannen er helt enig. Mannen trøster mer. Vi er på Grong. Jeg får ny nabo, og jeg har sølt popkorn i setet hans.

Time 6. Jeg tenker at den nye naboen burde ha pusset tennene sine, og kommer på at det burde jeg også. Jeg går på do. Doen virker ikke og er blitt stengt. Jeg går bak i toget. Vi har fått ny konduktør. Han er ikke like blid. Han sier til noen i vogna at vi ikke er drikkfeldige her på toget. Drikke gjør vi i restaurantvogna.

Time 7. Ankomst Trondheim. Mange smil i vogna, og jeg tenker at det er praktisk og miljøvennlig å kjøre tog, men jeg er glad for at eventyret er over.

Ann Kristin Kjærnli

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken