Det er lett å finne en unnskyldning for å kose seg med en halvliter ute

Foto:

Artikkelen er over 3 år gammel
DEL

KE DE GÅR?Lille lørdag, lønning, fint vær, (stygt vær, for den saks skyld). Det er lett å finne en unnskyldning for å kose seg med en halvliter ute, og man trenger som regel ikke være så kreativ heller.

I studiehverdagen min i Volda finner vi nesten alltid en grunn til å kunne kose oss, og ta oss en øl eller to ute.

Ja, men sånn er det jo i studentbyer, tenker du kanskje. Nei, sånn er det jo i alle større byer, uavhengig av om det er mange studenter der eller ikke?

I Bergen, Oslo eller Trondheim er det vel ingen som rynker på nesen om de ser noen som nyter en halvliter klokka to på formiddagen?

Kosen kuttes brått i det jeg nok en gang skal tilbringe sommerferien nordpå og propellflyet lander på Mo. Sola steker, eksamenstida er ferdig, og jeg er hjemme. Alt er herlig, men en halvliter i sola hadde satt prikken over i’en.

Men når jeg sitter der med ølen min, midt på dagen, føler jeg meg plutselig nokså unormal, og unnskyldningen er ikke like lett å finne lenger. Forbi meg traver folk i gatene og gir meg noen blikk. Jeg liker å tro at de egentlig synes det så veldig fristende ut, men faren for at de synes jeg så ut som en dranker der jeg satt, gjorde meg litt ille til mote. Ja, vi har jobber og ansvar og alt det der. Men ærlig talt, vi kan vel ta oss én øl selv om vi skal på jobb dagen etter?

Skal det først konsumeres alkohol virker det som om det er om å gjøre å samle opp hele kvota til fredag eller lørdag, dundre dette ned på et vorspiel, og helst utsette å dra ut til klokka nærmer seg stengetid på byens utesteder.

For mange andre land i Europa må drikkekulturen i Norge bli sett på som helt merkelig. Gjennom tiden min i Volda har jeg blitt kjent med flere internasjonale, og de hadde et eget uttrykk for å beskrive hvordan forhold vi nordmenn har til alkhohol. «Let’s get Norwegian-drunk», sa de, og det de mente da var akkurat det jeg har beskrevet: alt på én dag, og lite hemninger.

Men det er jo sånn at også vi får et mer løssluppent forhold til alkohol når gradstokken bikker langt nok på den røde sida.

Det kan jo være at den kalde starten på sommeren her i nord er grunnen til at så få drister seg ut. Jeg krysser fingrene for at sommersola griper skikkelig tak snart, og at utestedene fylles opp av øltørste ranværinger, ikke bare når man skal bli «norwegian-drunk».

Det er ikke det at jeg absolutt må ha alkohol i hverdagen, det kan like gjerne være en brus eller en kopp kaffe, poenget er at å komme seg mer ut og lage grunnlag for et mer blomstrende og levende uteliv – ikke bare i helgene, det tror jeg Rana hadde hatt veldig godt av.

Isabel Haugjord

Journalist

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags