Radio er en viktig ting i livet. Det har det bestandig vært for mitt vedkommende. Jeg husker vi satt klistra med kassettspilleren og tok opp Ti i skuddet. Vi slet livet av oss for å ikke få med Vidar Lønn Arnesen eller lyden fra mentometerknappene og lagde vår egen «Best of» der og da i stua.

Tidene har forandret seg siden den gang. Nå er det radiostasjoner helt opp til program 13, eller P-13 som det heter. Det er da jeg skjønner det. Desto lenger oppover man kommer på FM-bandet, desto yngre er man.

Desto eldre man blir desto lengre nedover kommer man.

Har du noen ganger hørt på P-13? Jeg har forsøkt, men gitt opp ganske raskt. Det er ikke noe for meg. Kommer man lenger ned så treffer man endelig stasjoner som man kan relatere seg til. P-7 Klem, rolige favoritter. Der vettu. Svisker fra en svunnen tid, 70–80 og tidlig 90-tall. Det går an å høre på for en gammel krok.

Nesten rart å kalle den for gode gamle. Kanalen var jo en rebell da den kom

 

Lenger ned finner vi P-6. En liten rebelsk sviske med god gammel rock. Her finner du Lemmy og de andre gutta fra en tid der gitarer og vokal var ensbetydende med god musikk.

Ytterligere nedover på FM-bandet så kommer P5 eller Radio Norge. Her vet du hva du får. Ikke noe Hiphop her. I hvert fall ikke av den nyere sorten. Man blir garantert skånet for house, trance, og annet ræl.

Neste steg er gode gamle P4. Denne kjenner alle. Nesten rart å kalle den for gode gamle. Kanalen var jo en rebell da den kom. Med platepratere og litt lett sjargong vant de det norske folket på kort tid. Neste kanal på vei til bunn er P3. Dette er kanalen for alle som fortsatt har litt hår på hodet, men de er godt i 30-årene. Dette er deres «jeg er slett ikke gammel» alibi, men veien nedover er nådeløs.

Neste stasjon er nemlig P2! Her er det ikke noe kødd, og derfor utropstegnet. Her skal det diskuteres og hører du noe nymotens musikk her inne så er ikke klagene til NRK langt unna. Dette er seriøse greier.

Så ned på bunnen, så langt ned man kan komme, ligger P1. Jeg er her, som regel, så lenge det ikke er lokale sendinger, så er jeg her.

Med brukket rygg og uten visjoner. Gammel og grå. Venter bare på viktig melding.

Lytt på radio.

Viktor Leeds Høgseth

Journalist og frontredigerer i Rana Blad.