Jeg har konkludert med at bilen blir ei DAB-adapterfri sone. Jeg gidder regelrett ikke svi av mange tusen kroner på å få inn disse digitale radiosignalene

FM-nettet slukkes i 2017. Neste generasjon radio bruker DAB-teknologi, som denne fra produsenten Tivoli. Digitale signaler skal gi bedre lydkvalitet og rom for flere radiostasjoner.

FM-nettet slukkes i 2017. Neste generasjon radio bruker DAB-teknologi, som denne fra produsenten Tivoli. Digitale signaler skal gi bedre lydkvalitet og rom for flere radiostasjoner. Foto:

Artikkelen er over 3 år gammel

Journalist Arne Forbord skriver i Ke de går? at det kan bli vanskelig å oppretteholde vennskapet til bilradioen fremover.

DEL

Ke de går? Jeg er glad i mediet radio. Det er noe jeg slår på når jeg står opp morgenen og det er noe jeg hører i bilen på vei til jobb. I forhold til radio har jeg vært et vanedyr. Mine morgenfavoritter har vært gjengen i NRK P1 og det gitte lokalkontoret ut fra tilholdssted i landet. Alternativt har jeg hørt på NRK P2, som på morgenen har både politisk kvarter og kulturnytt. Meget gode programmer.

Framover blir det slett ikke like enkelt å lytte til mine favoritter. Det er ikke min skyld. Det er ikke jeg som har besluttet å skru av FM-sendenettet. Det inntreffer her i Nordland allerede på onsdag. Da slukkes FM-nettet og alt av sendinger fra NRK og andre riksdekkende reklamefinansierte kanaler blir borte. Nå har jeg ordnet meg med en DAB-radio på kjøkkenet hjemme. Fikk en slik i julegave fra jobben for noen år siden. Den dekker opp det behovet. Jeg får fortsatt spise frokost med mine venner i NRK. Derimot blir det ikke like enkelt å opprettholde dette vennskapet i bilen, hvor jeg bare har en FM-radio. Ok, jeg vet at det finnes noe som kalles DAB-adapter og det finnes mange selvmonteringsløsninger med mange ledninger hit og dit. Under fjorårets sommerferie kjøpte jeg et slikt adapter hos en forhandler oppe i Numedalen. Det ble montert med fullt av ledninger hengende rundt og antenne i vinduet. Det fungerte langt fra optimalt og skapte bare irritasjon. Det endte med at jeg sendte hele adapteren tilbake til forhandleren og kansellerte handelen. Har i ettertid spurt om hva det koster å få montert et slik DAB-adapter av fagfolk, slik at ledninger legges skjult og at man har et opplegg som er lett å betjene. Fikk høre at det fort kostet en del tusenlapper. Etter det har jeg konkludert med at bilen blir ei DAB-adapterfri sone. Jeg gidder regelrett ikke svi av mange tusen kroner på å få inn disse digitale radiosignalene. De pengene kan jeg bruke mye annet morsomt.

Det endte med at jeg sendte hele adapteren tilbake til forhandleren og kansellerte handelen

Det er noe som heter at lukkes det en dør, åpnes det et vindu med nye muligheter. Jeg har åpnet dette vinduet ved å skru bilradioen min inn på en FM-frekvens, som ikke rammes av slukkingen av det nasjonale FM-nettet i Nordland. Der fant jeg Radio Rana og de ivrige frivillige medarbeider der. Slik jeg har skjønt det, har de fått dispensasjon til å sende sine signaler ut over FM-nettet i fem år til. Det samme har 199 andre nærradioer. i landet Kommer jeg over til grensa til Hemnes, får Radio Korgen bli min nye venn der.

Skulle savnet av NRK bli for stort på lengre ferieturer, kan jeg høre på dem via mobilen og en liten aux-kabel inn i min gamle bilradio. Dette koster meg kroner null, siden jeg allerede har en slik kabel. Og på bilturer med de to små i baksetet blir det normalt lite radio. Ungene liker ikke voksenradio. De vil snakke med oss foran om hva de ser av ting og tang langs veien og så har vi fellessynging av ulike barnesanger. Hyggelig aktivitet det også bak rattet.

Arne Forbord

Journalist i Rana Blad.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken