Forbudet mot burkini virker like lite gjennomtenkt som forbudet mot burka fra 2009

2009 egitto egypt travel trip

2009 egitto egypt travel trip Foto:

Artikkelen er over 3 år gammel

Digitalredaktør Tord Olander Pedersen skriver om burkiniforbud i dagens Ke de går?.

DEL

Ke de går?Litt over én måned etter det brutale terrorangrepet går nok en gang bilder fra Nice verden rundt. Denne gangen er det bilder som viser etterdønningene av terrorangrepet som sirkulerer. For bildene av fire politimenn som konfronterer en muslimsk kvinne på badestranden i Nice, og deretter tvinger henne til å kle av seg i henhold til byens nylig vedtatte forbud mot burkini, kommer som en følge av de siste års mange terrorangrep.

Og, som så ofte tidligere, er det innskrenkninger i vanlige folks personlige frihet som er det første offeret for myndighetenes forsøk på å beskytte seg mot nye terrorangrep. Dette til tross for at det er den samme personlige friheten, valgfriheten og levemåten som nevnes oftest når vi trekker frem hva vi forsøker å beskytte ved å føre en krig mot terror.

Nicolas Sarkozy, den tidligere franske presidenten som nå ønsker å bli president igjen, uttalte i et TV-intervju onsdag kveld at burkinien, som enkelte kvinner velger å ha på seg, var «en provokasjon som støtter radikalisert islamisme» og følgte deretter opp med å uttale at «i Frankrike fengsler vi ikke kvinner bak klesplagg».

Med disse uttalelsene følger Sarkozy opp sine egne uttalelser fra 2009 om bruken av burka. Den gangen uttalte Sarkozy at burkaen var et symbol på nedverdigelse som ikke var velkommen i Frankrike.

Ikke uventet fikk Sarkozy motbør fra en rekke hold, deriblant fra skaperen av burkinien – den australske designeren Aheda Zanetti. Zanetti designet burkinien i 2004, og har selv uttalt at den ikke er spesifikt rettet mot muslimske kvinner – det er et plagg som alle kan ha på seg; kristne, hinduer, jøder. Folk som er beskjedne, folk med hudsykdommer og så videre.

Selv uttaler Zanetti overfor The Guardian at det kan virke som om franske myndigheter har misforstått:

«Jeg skapte burkinien for å gi kvinner frihet, ikke for å ta det fra dem. Dette plagget har gitt kvinner frihet, og nå vil de ta det fra dem? Så hvem er bedre, Taliban eller franske politikere?».

Det bør få franske myndigheter til å spørre seg selv om de faktisk hjelper kvinnene med det nye forbudet mot burkini, eller om de tvert om ender opp med å hindre deres tilgang til det sekulariserte samfunnet man forsøker å påby dem å bli en del av

Både i Frankrike og andre steder hevdes det nå, kanskje med rette, at franske politikere utnytter situasjonen etter terrorangrepene til å agitere mot islam. For forbudet mot burkini virker like lite gjennomtenkt som forbudet mot burka fra 2009. I realiteten var det svært få, om noen, som brukte burka.

For i Frankrike er det niqab som er utbredt, og selv for dette plagget viste estimater fra det franske innenriksdepartementet at av hele den muslimske delen av Frankrikes befolkning (rundt 7,5 mill.) var det trolig ikke flere enn 2000 som brukte niqab. Etter forbudet ble innført, har tallet imidlertid økt.

Det bør få franske myndigheter til å spørre seg selv om de faktisk hjelper kvinnene med det nye forbudet mot burkini, eller om de tvert om ender opp med å hindre deres tilgang til det sekulariserte samfunnet man forsøker å påby dem å bli en del av.

Tord Olander Pedersen

Digitalredaktør, Rana Blad

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags