Gå til sidens hovedinnhold

Jeg har ikke lyst til å ende opp som en bildrapsmann

Artikkelen er over 5 år gammel

Journalist Arne Forbord har en klar oppfordring til de mange myke trafikanter i dagens Ke de går?

Ke de går? Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Vi har nå kommet til den tiden av året hvor det blir mørkere og mørkere. Det merkes når man drar på jobb og kjører hjem igjen. Problemet med mørket er at gående langs veiene ikke vises like godt som på en klar og lys dag, med sol fra skyfri himmel midt på sommeren. Dette merkes veldig godt om man sitter bak rattet i en bil. Det skjer titt og ofte at jeg nesten kjører på folk, som bare går rett ut i veien. Det er direkte ekkelt. Jeg har ikke lyst til å skade deg som gående eller ende opp som en bildrapsmann. Det tror jeg heller ikke noen andre av bilistene har et ønske om.

Det finnes en svært enkel forsikring mot å bli skadet eller ende under seks fot med jord. Denne forsikringen heter refleks og den koster slett ikke mye. Et innkjøp av en refleks eller to vil på langt nær ødelegge folks månedsbudsjett.

Fra min posisjon bak rattet ser en fort at de som synder mest mot å bruke refleks er voksne eller ungdommer. De fleste ungene langs veiene vises godt. Mange av dem er flinke til å bruke refleksvester. I tillegg er det ofte slik at det er sydd på striper med reflekser bak på skolesekkene de benytter. Det er veldig bra. De vise i alle fall godt der de går sammen langs veien til skolen.

Det er som tidligere skrevet blant de voksne det syndes mest og refleksvettet er minst. Jeg må ærlig innrømme at jeg stusser over å se at folk på luftetur med hunden sørger for at menneskets beste venn er godt synlig med en egen refleksvest. Derimot velger eieren å gå helt mørk bak. Jeg skjønner ikke den logikken. Det er imidlertid ikke alle voksne som mangler refleksvett. En hel del av dem som er ute og går trimtur er flinke til å ha på seg refleksvester. Da vises de godt på lang avstand. I det jeg kommer nærmere hender det at jeg plutselig ser treningskameraten til vedkommende i refleks. Selv om kameraten eller venninna di vises godt, kan du også godt dra refleksvesten over jakken.

Jeg må ærlig innrømme at jeg stusser over å se at folk på luftetur med hunden sørger for at menneskets beste venn er godt synlig med en egen refleksvest. Derimot velger eieren å gå helt mørk bak

 

For min egen del prøver jeg etter beste evne å leve opp til godt refleksvett. Jeg har bestandig med meg to refleksbånd i jakkelomma, som det er enkelt å ta på seg. Jeg har også begynt å ha med meg refleksvesten i ei jakkelommen. Jeg har lært opp min snart fire år gamle datter til viktigheten av å ha på refleksvest. Den er på når jenta er ute. Siden hun går med vest, synes jeg det er viktig at jeg som pappa gjør det samme. Det er viktig å gå foran som et godt eksempel.

 

Det med å ha på refleks bør bli like naturlig som å ha på bilbelte, når man kjører bil, sykkelhjelm når man sykler eller redningsvest i en småbåt. Ennå er det ikke lovpålagt å bruke refleks i den mørke årstiden, og jeg er ikke sikker på at lov og bøter er veien å gå. Det bør egentlig være ganske så enkelt å ta refleksen på. Er man glad i livet og ikke vil dø for tidlig under en gåtur i mørketida, er det kun en refleks som hjelper.

Arne Forbord

Journalist i Rana Blad.

 

Kommentarer til denne saken