Likevel er det, ikke overraskende, russerne som står for de mest spektakulære selfie-ulykkene

Illustrasjonsfoto.

Illustrasjonsfoto. Foto:

Journalist Kenneth Haagensen Husby skriver om når trangen til å ta den perfekte selfien medfører livsfare.

DEL

Gå høsten i møte - KUN 88 kr for 8 uker med papiravisa og alt innhold på nett

Ke de går?Uttrykket er ikke særlig gammelt, selv om det kan føles slik. Det er ikke mer enn tre år siden selfie ble kåret til årets nyord.

Det er uansett et begrep de fleste av oss er kjente med i dag, på både godt og vondt. Jeg skal ta for meg det sistnevnte.

Nylig ble jeg nemlig oppmerksom på en interessant nyhet fra Thailand, der en krokodille ikke var særlig hypp på å bli tatt bilde av. Selvfølgelig hører en turist med til historien. Det er alltid turister.

En fransk kvinne trosset både sunn fornuft og skiltede advarsler i jakten på den perfekte selfien.

Og det var heller ikke hvor som helst, nærmere bestemt i en nasjonalpark i Thailand. En nasjonalpark som huser krokodiller.

Det endte så klart med et aldri så lite bitemerke i kneet for den franske kvinnen.

Hadde det vært undertegnede som hadde møtt på en krokodille, så hadde jeg nok akselerert ganske hurtig i motsatt retning.

Men nå er det jo den gang slik at dette ikke er et unikt eksempel på dumskap knyttet til selfier.

Det gikk heldigvis bra med den franske turisten, men ikke alle er så heldige.

I 2015 ble det ført statistikk på antall dødsfall i jakten på en perfekt selfie. Sjokkerende nok døde hele 49 mennesker på dette grunnlaget i 2015.

Det dør dermed færre mennesker på grunn av haiangrep i løpet av ett år.

I India døde så mange at politiet til slutt opprettet såkalte selfie-frie soner.

Fallulykker er den vanligste dødsårsaken for dem som tar selvportretter med kameraet. Også her til lands har det skjedd. En student falt nemlig ned fra Trolltunga da hun skulle ta en selfie for litt over ett år siden. Det endte fatalt.

Man blir egentlig bare oppgitt over hvor mye dumskap det går an å få til

Likevel er det, ikke overraskende, russerne som står for de mest spektakulære selfie-ulykkene. Der sprengte to unge menn seg i lufta for et par år siden, da de skulle posere med en håndgranat. Både telefonen og selfien skal ha overlevd eksplosjonen.

Ei som var litt heldigere var den 21 år gamle russiske kvinnen som skulle posere med en pistol. Det endte med hodeskudd, men uten dødelig utfall.

Man blir egentlig bare oppgitt over hvor mye dumskap det går an å få til.

Dessverre er trenden den samme i Norge. Her slipper vi heldigvis ulykker med pistoler og granater, men det er mange eksempler på ulykker knyttet til mobilbruk.

Majoriteten av dem skjer så klart i trafikken, og det er vel utopi å tro at vi kommer til å lære.

Selvforherligelse og storslått dokumentasjon på egne erobringer, kommer nok dessverre til å trumfe sunn fornuft i mange år framover.

Det er ingen tvil om at visdom har utviklet teknologien vi i dag sitter på. Men teknologien har helt klart ikke gjort oss mer vise.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags