Derfor lurer jeg så ekstremt på hvorfor det ikke gjør deg noe å være så idiot i sosiale medier

Artikkelen er over 3 år gammel

Journalist Kenneth Haagensen Husby oppfordrer til å trå mer varsomt i sosiale medier.

DEL

Ke de går? Du ser et bilde på Facebook, Twitter eller en annen form for sosiale medier. Du deler bildet, et bilde av en stakkar akkompagnert av en morsom tekst. Eller kanskje du bare trykker «liker», eller du velger rett og slett å legge igjen en kommentar i feltet under bildet. Der «tagger» du kanskje noen du vil skal kunne se det samme som du fikk øye på, så dere kan le sammen, i kommentarfeltet da altså.

Du er ikke alene, hele verden har sett det samme som deg. Flere titalls tusen, kanskje til og med hundretusener har delt, likt og kommentert det samme bildet. Alle synes det er morsomt. Så inderlig morsomt.

På den andre siden av kloden, eller i nabohuset for den del, sitter personen som var så uheldig å bli avbildet. Han eller hun synes ikke bildet er like morsomt. Personen på bildet er på grensa til å få angst av å se at så mange har reagert på bildet. Kanskje har angsten allerede meldt seg.

Angsten tar overhånd. Man klarer bare ikke mer. Det er på tide å gjøre slutt på alt. Det er ingen som bryr seg uansett.

Så sitter du der, foran skjermen, bak tastaturet og deler et nytt bilde. Denne gangen er det en annen person som er avbildet. Den samme regla om igjen. Du har ikke peiling på hva som skjedde med personen på det forrige bildet du delte. Du bryr deg kanskje ikke heller?

Det tror jeg ingenting på. Hadde det vært snakk om din venn eller ditt familiemedlem, så hadde det nok gått hardere inn på deg.

Derfor lurer jeg så ekstremt på hvorfor det ikke gjør deg noe å være så idiot i sosiale medier. Har du sluttet å bruke hodet? Når ble det helt greit for deg å mobbe?

Du bryr deg kanskje ikke heller?

Dessverre er det slik det har blitt på disse plattformene. Du slipper å tenke. Det er bare å trykke. Konsekvensene er ikke så viktige.

For all del, sosiale medier fører med seg, og har ført med seg mye godt. Likevel går det i så mange tilfeller så fryktelig galt at man må spørre seg om det i det hele tatt er verdt å ha.

Det har i mange år blitt snakket om nettroll, men dette er noe helt annet. Ukritisk deler, liker og kommenterer du alt du kan finne på nettet. Dessverre går det utover noen, og det rammer hardt. Du, som er medansvarlig for det, slipper unna uten ei eneste skramme. I hvert fall i de fleste tilfellene.

Hva er det som gjør at du slipper alt som heter medmenneskelighet og god oppdragelse når du befinner deg på nettet?

Det skumleste av alt er at du er en offentlig person, i en viktig posisjon. Du blir av mange sett på som et forbilde. På hjemmebane har du akkurat den samme funksjonen. Barna dine ser opp til deg, de vil være som deg.

Kanskje har de allerede fått tilgang til sosiale medier de også. Like ukritisk deler de det samme bildet som mor eller far gapskratter av. Det er morsomt tenker de.

De skjønner i hvert fall ikke konsekvensen av det.

Nå er det nok folkens. På tide å våkne!

Kenneth Haagensen Husby

Journalist og frontredigerer, Rana Blad

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags