Krisen vi ikke hører om: Nå utelates ordet «potensielt» når man beskriver krisen som den største i FNs historie

Feil- og underernærte somaliske barn i teltleir på utsiden av Mogadishu i Somalia. Bildet tatt 25. mai 2017.

Feil- og underernærte somaliske barn i teltleir på utsiden av Mogadishu i Somalia. Bildet tatt 25. mai 2017. Foto:

Artikkelen er over 2 år gammel

Mens hjelpeorganisasjonene frykter at 600.000 barn vil dø av sult i løpet av de neste tre-fire månedene, er verden mest av alt opptatt av hva verdens mest berømte hentesveis skulle finne på å vræle fra seg på Twitter, skriver digitalredaktør Tord Olander Pedersen.

DEL

Ke de går?Først tørket trærne ut. Deretter var det geitene som døde. Så forsvant vannet i brønnen gradvis. Restene ble deretter grumsete, så rødt, så grønt og slimete. Men innbyggerne i landsbyen Baidoa i Somalia fortsatte å drikke det. Det var alt de hadde.

Beskrivelsen stammer fra en artikkel New York Times publiserte i vår. FN og andre organisasjoner hadde allerede da advart mot det som ble beskrevet som den potensielt største humanitære krisen verden har sett siden 2. verdenskrig. Over 20 millioner mennesker i fire land (Somalia, Sør-Sudan, Jemen og Nigeria) var rammet av hungersnød. Mange hundre tusen barn som sultet sakte i hjel.

Flere måneder senere er situasjonen kritisk. I februar ba FN om over 400 milliarder til umiddelbar nødhjelp. De var nødt å ha det innen juli. Fem måneder senere er det fortsatt ikke kommet inn mer enn under halvparten. Nå utelates ordet «potensielt» når man beskriver krisen som den største i FNs historie.

Både norske og internasjonale hjelpeorganisasjoner forteller at de sliter med å få oppmerksomhet rundt katastrofen som utspiller seg. Opplevelsen er at bønner om hjelp drukner i tweets fra Trump. Verden distraheres av det amerikanske sirkuset som utspiller seg døgnet rundt i aviser, TV-kanaler og sosiale media.

David Beasley, leder for FNs World Food Program, uttaler at han aldri har sett noe lignende.

– De siste åtte til ti månedene har verden vært distrahert. Det har vært Trump, Trump, Trump hele tiden ... og her er vi i krise-modus.

For mens hjelpeorganisasjonene frykter at 600.000 barn vil dø av sult i løpet av de neste tre-fire månedene, er verden mest av alt opptatt av hva verdens mest berømte hentesveis skulle finne på å vræle fra seg på Twitter. Interessen for det neste innslaget i denne reality-såpeoperaen fra helvetes innerste sirkler, utkonkurrerer glatt alt annet.

Deriblant ethvert forsøk på å be om hjelp på vegne av medmennesker som dør i takt med overskriftene.

Det er, helt enkelt, for jævlig på så mange måter at jeg sliter med å sette ord på det.

Det må vi faktisk gjøre. Noe stort. Og det håper og tror jeg vi fremdeles er i stand til å gjøre

Men det er noen som ikke har gitt opp ennå. Mens du leser dette jobber tusenvis av mennesker verden over for å få folk til å løfte blikket. Her hjemme har 11 norske hjelpeorganisasjoner, inkludert Norsk Folkehjelp, Røde Kors, Redd Barna og Kirkens Nødhjelp gått sammen i det som omtales som et sjeldent samarbeid – kampanjen Still Sulten.

Ovenfor Dagbladet omtaler Anne-Marie Helland i Kirkens Nødhjelp kampanjen slik:

– Det er veldig sjelden at så mange går sammen. Nå må vi gjøre noe stort.

Og det må vi faktisk gjøre. Noe stort. Og det håper og tror jeg vi fremdeles er i stand til å gjøre. For det er ikke for sent, går vi sammen kan vi fortsatt utgjøre en livsviktig forskjell.

Tord Olander Pedersen

Digitalredaktør, Rana Blad

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags