For treffes du av en sykkel bakfra i 40–60 kilometer i timen, for så fort antar jeg at sykkelen som passerte meg kjørte, kunne det endte med katastrofe

Foto:

Artikkelen er over 2 år gammel

Sportsleder Trond Isaksen skriver om susende syklister, i Ke de går.

DEL

Ke de går?Syklistene får mye tyn for sin opptreden i trafikken. Enten er de i veien for bilister eller så kan de ikke trafikkreglene og kjører rett ut gangfelt, er hovedkritikken.

Reaksjonene er mange og språkbruken fra ulike hold har vært til dels krass. Det er til og med rapportert om håndgemeng mellom bilister og syklister på grunn av nestenulykker.

Trafikk og regler er et viktig tema, og alle som ferdes i trafikken enten det er til fots, på rulleski, på sykkel, i bil eller lastebil, har et ansvar.

Som syklist kan du også bli straffet etter veitrafikkloven om du bryter trafikkreglene. I juli i fjor ble en 47 år gammel syklist dømt for uaktsom sykling i Sør-Trøndelag tingrett etter et sammenstøt med bil.

Nå gjør vi alle feil i trafikken, heldigvis mest uten sammenstøt eller at noen tar skade.

Men når syklistene først fjerner seg fra hovedveiene og tar i bruk gang- og sykkelstiene, så får de jaggu meg kjeft der og.

Nå skal ikke jeg hive meg på bølgen, men bare fastslå at det ikke bare er greit det heller, i alle fall om man ikke er nok hensynsfull.

Jeg bruker ofte gang- og sykkelstiene, mest til fots. Og er det noen gang jeg har opplevd å bli nedkjørt her i livet, så er det faktisk nettopp der. Og det er ikke folk på rulleski eller rulleskøyter som er synderne – men syklistene.

Du skal ha gode nerver og helst øyne i nakken om du tar deg en trimtur. For bakfra lurer det farer i stor fart.

– Dæven, han kom fort!, sa kameraten der vi gikk side ved side på gang- og sykkelstien.

Uten forvarsel suste en syklist i treningstøy forbi i høy fart. Lufttrykket avslørte hvor nær han var og hvor fort han kom – uten at det ringte i ei sykkelbjelle eller at man fikk et forvarsel.

Ett skritt til side og man hadde vært most ned bakfra.

Dette er dessverre ikke en engangsforeteelse, men desto mer skummelt. Jeg regner med at ingen gjør dette verken for å skremme noen eller fordi de tror de utgjør en fare. Nei, de føler nok de har kontroll. Men jeg venter likevel bare på dagen da uhellet skjer og noen ender som krøpling.

For treffes du av en sykkel bakfra i 40–60 kilometer i timen, ja, for så fort antar jeg at sykkelen som passerte meg sist kjørte, så kunne det endte med katastrofe.

Derfor er det på sin plass å minne alle på at det er noen hensyn å ta også når man sykler på på fortau eller gangvei.

Skal du sykle forbi en som går, så skal du ha først og fremst ha trygg avstand og gangfart.

Dette er dessuten tillatt bare når gangtrafikken er liten og syklingen ikke medfører fare eller er til hinder for gående.

Den beste regelen uansett hva man gjør er å bruke sunn fornuft. Og det har de fleste av oss.

Trond Isaksen

Sportsleder i Rana Blad.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags