Legg merke til at jeg ikke nevner kjønn eller alder, men jeg kan si så mye som at sjåføren ofte pleier å ha hatt på seg

Foto:

Artikkelen er over 2 år gammel

Journalist Karina Solheim skriver om hva som frustrerer henne i sommertrafikken, i Ke det går?

DEL

Ke de går?Er du en lusekjører aka køskaper og har planer om å ferdes langs veiene i sommer? I så fall har jeg et par gode tips og ber deg om å lese videre.

Noe av det første du må gjøre når du er ute å kjører er å sjekke fartsgrensen? Dersom det er i bynære strøk heter det seg at det er 50 kilometer i timen. I Mo i Rana vet de fleste at det er 40 ned Nordlandsveien og 70 ned E6 for å komme seg til sentrum. Eller glem det siste, det virker ikke som om alle har fått med seg sistnevnte fartsgrense.

Og dersom du kjører på landeveien er fartsgrensen vanligvis 80 kilometer i timen. Og så tilbake til poenget. Dersom du av en eller annen grunn ikke ønsker å kjøre i fartsgrensen vil jeg gi deg et veldig godt råd: Ta første mulige til høye og slipp bilene forbi deg. Det har seg nemlig slik at når du slakker ned farten, må naturligvis bilen bak deg også slakke ned. Når trafikken når en viss tetthet, blir det sendt en «sjokkbølge» langs bilrekka og dette skaper kø.

Og mange, inkludert meg er ikke så glad i kø. Derfor kjenner jeg på irritasjonen når jeg er ute å kjører, og blir liggende bak en bil som ikke slipper meg forbi.

Jeg kan si så mye som at sjåføren ofte pleier å ha hatt på seg.

Journalist, Karina Solheim

Jeg opplevde det senest for et par helger siden da jeg var på harrytur i Sverige.

Sjåføren av en danskregistrert bil lå under 60 kilometer i alle svingene og gasset opp for hver eneste rette strekke.

Jeg respekterer at mange ønsker å nyte turen og ta det med ro. Men slipp for all del forbi den halen av en kø som du har samlet opp bak deg.

Ikke bare skaper dette frustrasjon. Det fører også til flere trafikkfarlige situasjoner. Fordi noen velger å markere sin misnøye ved å kline seg inntil støtfangeren på bilen foran, eller de forsøker seg på hasardiøse forbikjøringer.

Og når jeg først var i gang kan jeg si så mye som at det er ikke bare lusesjåførene som skaper forvirring og frustrasjon i trafikken. Også personbilførerne som ikke kan kjøre rundkjøringer.

Alle har vel opplevd å måtte hive seg på bremsen på vei inn i en rundkjøring, fordi det kommer en personbil durende i full fart, rett inn fra høyre. Vedkommende har som regel blikket rettet stivt frem og viker ikke en tomme. Legg merke til at jeg ikke nevner kjønn eller alder, men jeg kan si så mye som at sjåføren ofte pleier å ha hatt på seg.

Den samme rasen møtte jeg forøvrig også i rundkjøringen ovenfor Mosenteret her om dagen. Rundt og rundt kjørte bilen. Ikke at det var noe uvanlig syn, men denne personen kjørte i feil kjøreretning, mens vi andre satt målløse i bilene og vurderte nøye når det var trygt for oss å kjøre inn.

Det er mange som ferdes langs veiene nå. Derfor er det ekstra viktig å få en god og sikker flyt i trafikken.

Karina Solheim

Journalist i Rana Blad

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags