Og så har vi deg – ja du ja! – som kjører bil med mobilen i hånda

Statistikk viser at det er farligere å være i trafikken i julestria.

Statistikk viser at det er farligere å være i trafikken i julestria. Foto:

DEL

Gå høsten i møte - KUN 88 kr for 8 uker med papiravisa og alt innhold på nett

Ke de går?Blinklyset, en flott oppfinnelse som finnes på de fleste biler. Det vil si det skal i alle fall finnes. Men ofte begynner man å lure ...

Det irriterer meg mørkegrønt at så mange klarer å slurve med dette flotte lyset, som signaliserer i hvilken retning du skal kjøre, og som bidrar til å hjelpe andre trafikanter.

Ut av rundkjøringer, til høyre eller venstre i krysset. Om du skal kjøre av veien. Det er bare å sette på signalet, det er såre enkelt. Jeg håper det blir et nyttårsforsett for minst halvparten av dere som kjører bil i Mo – at dere har tenkt å bruke blinklys i det nye året.

Slurv er ikke nødvendig i trafikken, for det er farlig nok fra før. Jeg har tidligere skrevet om dere som ikke klarer å stoppe på gangfelt når noen skal over. Jeg er forbauset over kjørekulturen her.

Jeg tror for mange folk er ekstremt stresset, og bare får med seg halvparten av det de burde gjort når de kjører bil. Og så har vi deg – ja du ja! – som kjører bil med mobilen i hånda. Bare det å skifte kanal på radioen eller sette opp (eller ned) varmen gir meg en viss uro i kroppen, for ting kan skje det lille sekundet man må flytte fokus bort fra veien.

I denne uka før jul er det mange som må regne med å få en «julebulk» i bilen sin. Forsikringsselskap er blant dem som oppfordrer om å ta det ekstra med ro denne uka. En analyse viser at dagene før julaften er de farligste dagene å kjøre bil på i hele året.

Ketil Voll i DNB Forsikring sier til ANB at man regner med cirka 6000 bulkeskader i dagene før jul, som vil koste nær 150 millioner kroner.

Og viktig – på parkeringsplasser gjelder vanlige trafikkregler

Det er 22. desember som er den store bulkedagen – vær oppmerksom på det når torsdagen kommer. Bittelillejulaften har tatt over fra lillejulaften som den dagen folk stresser mest når de er ute i trafikken (og sikkert ellers).

Det smeller oftest mellom klokka tolv på dagen og fem om ettermiddagen, og mest i parkeringshus og på parkeringsplasser.

– Stress ned og tilpass farten til juletrafikken. Du kommer sjelden fortere fram om du forsøker å kjøre gjennom bilen foran. Påkjørsler bakfra er vanlig i juletrafikken. Det samme er rygging på biler i parkeringshus. Kjør forsiktig og vis hensyn i trafikken, oppfordrer Voll.

Det er en oppfordring man glatt kan skrive under på. For jeg er ganske sikker på at nettopp stress er en viktig faktor (hovedfaktor) i svært mange bulkeskader. Jeg er tidvis skremt over å se hvor stresset folk ser ut til å være bak rattet.

Fem råd før du startet julestresset for alvor, fra Voll: Skrap bilvinduene for is før oppstart, sørg for ren bil og lykter slik at du er godt synlig, vær hensynsfull, kjør defensivt og smil, og ikke stable pakkene i bilen slik at du ikke ser ut.

Og viktig – på parkeringsplasser gjelder vanlige trafikkregler.

Ha en god, og helst bulke- og stressfri, jul!

Gøran O. Pedersen

Journalist og frontredigerer i Rana Blad.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags