At serien også slår så godt an i utlandet viser at dette er ei universell problemstilling som unge identifiserer seg med

Skam fikk 3 Gullrutenpriser.

Skam fikk 3 Gullrutenpriser. Foto:

Journalist Marie Skonseng har blitt bitt av SKAM-basillen, og lovpriser serien.

DEL

Gå høsten i møte - KUN 88 kr for 8 uker med papiravisa og alt innhold på nett

Ke de går?Det er ingen tvil om at en av årets store snakkiser er TV-serien SKAM. Det går ikke en dag uten at en artikkel om serien dukker opp på facebookveggen. Seriens målgruppe skulle i utgangspunktet være ungdommer på femten år og oppover. Men Eva og Jonas, Noora og William, og sist men ikke minst Isak og Even har lokket seere i alle aldre. Og forståelig er det. Selv tok det lang tid før jeg ble bitt av «SKAM-basillen». Jeg skal ærlig innrømme at jeg synes den første episoden var veldig klein, og jeg konkluderte med at dette ikke var en serie for meg. Så feil skulle jeg ta. Etter å ha hørt flere venninner lovprise serien, fant jeg ut at jeg måtte gi den en ny sjanse.

Etter å ha sett noen episoder var det vanskelig å legge bort iPaden. Jeg så hele sesong 1 og halve sesong 2 på en kveld. Av alle de seriene jeg har sett – som er mange!, er SKAM den serien som tar opp de mest dagsaktuelle problemene ungdom i vesten møter. Identitet, legning, psykiske lidelser og voldtekt er noen av utfordringene som illustreres.

Sesongen med Noora og William, som ble sendt i vår, er manges favoritt så langt. Personlig er historien rundt Isak og Even den som har fascinert meg mest. Isak, som opplever «veien ut av skapet», som krevende og tung, sliter med å identifisere seg selv. I frykt for å bli stemplet som «en av de homsene som er hekta på Kim Kardashian, bruker maskara og går i tights» holder Isak alle sine hemmeligheter tett inntil brystet.

Etter å ha sett noen episoder var det vanskelig å legge bort iPaden

De fleste SKAM-fans fikk nok et enda varmere inntrykk av bestevennen Jonas etter måten han reagerte da Isak fortalte om sin nye kjæreste, som ikke var ei jente. At han ikke reagerte i det hele tatt, er nok på mange måter den beste reaksjonen Isak kunne ha fått. Isaks nye kjæreste, Even, virker for alle, både gutter og jenter, som «drømmemannen». Men SKAM-regissør Julie Andem vet å skape spenning. Etter flere «hint» underveis kommer det fram at Even, som er to år eldre, har bipolar lidelse. Hva skjer med Isak og Even da?

SKAMs tre sesonger forteller ulike historier, som mange sikkert kjenner seg igjen i. Hvordan andre oppfatter deg, er noe alle bryr seg om enten man vil det eller ikke. At serien også slår så godt an i utlandet viser at dette er ei universell problemstilling som unge identifiserer seg med, uavhengig av landegrenser eller kulturell bakgrunn.

Det viktigste SKAM kaster lys over, i mine øyne, er at faktorer som livssyn, legning og en psykisk sykdom som bipolar lidelse, ikke skal definere hele menneske. Det er alltid mer til en person enn det. Sist men ikke minst en liten hyllest til Tarjei Sandvik Moe, du er nå uten tvil en av Norges største skuespillere.

Marie Skonseng

Journalist og student.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags