Når ytringsfrihetens høyborg blir hylekorets klubbhus

Studentene ved Middlebury College protesterte høylytt mens Charles Murray holdt sin forelesning. (AP Photo/Lisa Rathke)

Studentene ved Middlebury College protesterte høylytt mens Charles Murray holdt sin forelesning. (AP Photo/Lisa Rathke) Foto:

Artikkelen er over 3 år gammel

Journalist Trygve Ulriksen Skogseth skriver om ytringsfrihet i dagens Ke de går?.

DEL

Ke de går?Onsdag besøkte en av verdens mest kontroversielle akademikere Norge. I regi av tankesmien Civita foreleste den amerikanske statsviteren Charles Murray i Oslo.

Murray er beryktet som en av forfatterne bak «the Bell Curve». Boken utløste en akademisk klagestorm verden knapt har sett maken til siden, da den ble utgitt i 1994. Sammen med den avdøde Harvard-professoren Richard J. Herrnstein, argumenterer Murray for at et menneskers intelligensnivå, som kan måles i IQ, er den i særklasse mest dominante faktoren som avgjør hvordan folk presterer økonomisk og sosialt.

Boken ble politisk sprengstoff da forfatterne gjorde et poeng av at gjennomsnittlig IQ blant Amerikanere ikke bare skilte seg mellom ulike sosioøkonomiske skillelinjer, men også poengterte at deres statistikk viste at gjennomsnittlig IQ var forskjellig mellom ulike etniske folkegrupper i USA.

20 år senere er det liten til om at Murray fortsatt er en kontroversiell figur. Oppstyret nådde nye høyder da professoren gjestet prestisjeuniversitet Middlebury College i begynnelsen av mars. På vei tilbake til bilen etter en lengre forelesning, der professoren gjentatte ganger ble avbrutt av høylytte demonstranter, ble Murray overfalt. Tumultene endte med at en av professorene som sto bak arrangementet ble send til sykehus.

Campus er i ferd med å bli det vanligste åstedet for grove overtramp mot det frie ord

Hendelsen ved Middlebury føyer seg inn i en lang rekke av episoder som slår fast at takhøyde er i ferd med å bli mangelvare ved amerikanske universitet. Sammenlignet med andre kontroversielle tenkere er Murray blant de heldige å regne, som i hele tatt kom seg så langt som til talerstolen. Den kan virke som det har gått sport i å invitere kontroversielle forelesere, for så å avlyse etter klagestorm fra studenter. Campus er i ferd med å bli det vanligste åstedet for grove overtramp mot det frie ord i USA. Ytringsfrihetens høyborg har blitt hylekorets klubbhus.

Man kan mene hva man vil om tenkere som Murray. Deler av kritikken, den som kom fra folk som hadde tatt seg bryet med å faktisk lese hva mannen har skrevet, er berettiget og på sin plass. Men at studenter knebler kontroversielle tenkere med utestengelser, piping og vold, er verken akseptabelt eller produktivt.

Å få en foreleser man er dypt uenig med er en students største privilegium. Det er en førsteklasses mulighet til å prøve ut det man skal ha lært om kritiske spørsmål. Uenig med personen med pekestokken? Ta debatten! Pipekonserter hører hjemme på fotballstadioner, og ikke i forelesningssalen.

Trygve Ulriksen Skogseth

Journalist, Rana Blad

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags