Noen hadde forgrepet seg på den med et pressluftbor. Pikken var knekt ved rota

Trollpikken ved Egersund som har fått mye oppmerksomhet i år etter hærverk.

Trollpikken ved Egersund som har fått mye oppmerksomhet i år etter hærverk. Foto:

Artikkelen er over 2 år gammel

Journalist Arne Forbord skriver om unødvendig vandalisme i dagens Ke de går?

DEL

KE DE GÅR?Rundt om i vårt vakre land finnes det en mangfoldig natur. I løpet av tusenvis av år har det blitt skapt mange ulike formasjoner, som har fanget menneskenes interesse. Noen av disse formasjonene har fått navn, andre ikke.

Tidligere i år fikk en slik formasjon betydelig nasjonal og sågar global oppmerksomhet, men oppslagene kom først etter at noen hadde forgrepet seg på formasjonen, Målet var å ødelegge. Den formasjonen jeg tenker på er Trollpikken, som finnes langs en tursti sør for Eigersund i Rogaland. Den hadde før hendelsen med vandalisme nesten bare fått en del lokal oppmerksomhet. Det var ingen folkevandring opp til den for å se på og klatre på dette lemmet til trollet. Den hadde enda ikke blitt en nasjonal fallos, som alle kjente til. Lokale gründere hadde planer om å gjøre Trollpikken til et nasjonalt turistmål. De så for seg at den kunne avlaste andre kjente turistmål i fylket, som blant annet Prekestolen, for en del trafikk. Reiselivsgründerne ønsket å legge til rette for mest mulig trafikk dit.

Ikke mange dager etter at lokale medier i Rogaland omtalte planene for Trollpikken, oppdaget turgåere at noen hadde forgrepet seg på den med et pressluftbor. Pikken var knekt ved rota. Hærverket skapte lokal og nasjonal oppstandelse. Ødeleggelsen av trollets lem fikk medieoppslag verden rundt. Den lokale lensmannen kalte hærverket for årets mest potente sak. I nærmiljøet ble det satt i gang kronerulling for å gjenreise Trollpikken. Engasjementet var stort og det ble laget tv med trollpikken minutt for minutt. Bedrifter med kompetanse fra offshorebransjen hjalp til med å få staken på plass. Samtidig hadde naturformasjonen fått enorm reklame. Hvis intensjonen til dem bak vandalismen var å stopp trafikken, ble effekten den motsatte. Ennå er vel ikke saken helt oppklart, men jeg skjønner at noen er i politiets søkelys.

For en hel del år siden ble også en lokal naturskapt steinformasjon her på Helgeland ødelagt. Det var ikke en formasjon med noe trollnavn, men en hellar, som var tatt i bruk som boplass av det sørsamiske paret Anna og Klemet Persson i Leirbotnet. Her tok noen midt på 90-tallet i bruk dynamitt for å ødelegge dette spesielle kulturminne. Hvem som gjorde det vet ingen, siden politiet aldri oppklarte saken. Ergo vet man heller ikke noe om motivet bak, men det er nærliggende å anta at noen ikke ønsket trafikk til dette stedet. I så måte er det trolig en fellesnevner med pikkhærverket midt i det tjukkeste bibelbeltet.

Heldigvis har lokale krefter i Hemnes nå løftet fram Klemet og hans liv i fjellet gjennom friluftsteateret Klemetspillet. Det er bra. Kanskje er det også mulig å få bygget opp den sprengte helleren på en eller annen måte, slik at historien om Klemet kunne bli en severdighet å besøke for alle dem som i dag tar turen opp til Rabothytta.

Arne Forbord

Journalist i Rana Blad.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags