Det er litt vanskelig å forstå hvorfor noe nå plutselig skal være livsfarlig, når vi i alle disse årene på jorda har overlevd

En flått kravler på menneskehud.
Foto: Erlend Aas / NTB scanpix

En flått kravler på menneskehud. Foto: Erlend Aas / NTB scanpix

Artikkelen er over 4 år gammel

Journalist Kenneth Haagensen Husby skriver i dagens Ke de går? om våren.

DEL

KE DE GÅR? Våren begynner å ta tak i hverdagen igjen. Kanskje er ikke alle nordlendinger helt enige i det ennå, men solglade sjeler på sør- og østland kjenner seg nok igjen.

Våryr russ, grønne busker, blomster og bier, alt hører med til den beste årstida. Det betyr også mer pollen, og et helvete for dem som lider av den allergien. Så er det disse krypdyrene da, og den verste av dem alle, flåtten.

Den smittebærende blodsugeren skal riktignok i år være mye farligere enn før. Nå har nemlig noen franske forskere kommet fram til at flåtten ikke bare bærer smitte som fører til borreliainfeksjoner, nei da, den sprer trolig mange andre sykdommer som hittil har vært ukjente.

Og hvilke sykdommer er dette? Jo, hold deg fast. Influensalignende sykdommer. Og det gjelder selvfølgelig skogflåtten, den mest vanlige arten i Norge.

Nyforskninga må vel også denne gangen føye seg inn i rekken av opphaussede farer. Det var akkurat det samme med pommes frites en gang i tida, det kunne jo gi deg kreft

For dem med svekket immunforsvar kan dette i kombinasjon med en borreliainfeksjon være farlig, heter det. Hvert år oppdages det nå flere nye sykdommer som overføres med flått sier forskerne, og påpeker at man ikke må ta for lett på et flåttbitt.

Det har vi vel heller aldri gjort, og så vidt jeg vet har vi, i likhet med flåtten, eksistert på denne kloden ei lita stund.

Nyforskninga må vel også denne gangen føye seg inn i rekken av opphaussede farer. Det var akkurat det samme med pommes frites en gang i tida, det kunne jo gi deg kreft. Det samme med smågodtet du får i hylla på butikken.

Jeg tror ikke det stagnerte fråtsingen i pommes frites eller søtsaker, og jeg tror heller ikke flere ble rammet av kreft som en direkte konsekvens av å ha spist det.

Jeg tror heller ikke vi nå plutselig får en voldsom oppsving i antall flått-rammede og dødssyke pasienter.

Vi har jo levd med krypet i alle herrens år! Det er vanskelig å vite hvem man skal gi skylden her, forskerne eller de som skriver om det.

Uansett er resultatet enda en parole i panikktoget som stadig vokser.

Snart er det vel ingenting vi kan spise eller gjøre. Vi må sitte inne og ikke gjøre noe, gjerne i et helt sterilt miljø. Da lever vi sikkert lenge!

For all del, forskning er en bra greie, det er tross alt det som har sørget for utviklingen i samfunnet vi lever i.

Når det er sagt er det heller ikke rart at vi lever i en verden som stadig blir mer og mer preget av angst, stress og bekymringer.

Det er litt vanskelig å forstå hvorfor noe nå plutselig skal være livsfarlig, når vi i alle disse årene på jorda har overlevd uten problemer. Nesten i hvert fall.

Det er klart, forskerne må jo ha noe å gjøre de også, og media trenger noe å skrive om, og skaper det frykt er det jo bare en bonus. Det betyr så klart flere lesere, og forskerne får PR for den jobben de gjør. Det blir som en ond syklus det der. Lev livet, det er vel budskapet her. Slutt å tenk på all mulig dritt.

Kenneth Haagensen Husby

Journalist og frontredigerer, Rana Blad

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken