Uttrykket «Å miste hodet» har fått en ny betydning

Kirurgiske inngrep topper antall henvendelser til pasient- og brukerombudet i Nordland, og dreier seg om spørsmål knyttet til mulig svikt og feilbehandling. Illustasjonsfoto: NTB

Kirurgiske inngrep topper antall henvendelser til pasient- og brukerombudet i Nordland, og dreier seg om spørsmål knyttet til mulig svikt og feilbehandling. Illustasjonsfoto: NTB Foto:

Artikkelen er over 2 år gammel

Journalist Beate Nygård skriver om vitenskapens ville vidunder i dagens Ke de går?.

DEL

Ke de går?Nå vil forskere fra Harvard putte gener fra den utdødde mammuten inn i elefanter.

Pellefanter har vi saktens hørt om, men mammufantene er det store nye.

Teamet med forskere mener de innen få år vil være i stand til å lage det som blir en pelskledd asiatisk elefant. Målet er visstnok ikke å få tilbake dyrearten som har vært utdødd i flere tusen år, men å hjelpe den truede asiatiske elefanten ved å utvide habitatet deres slik at dyret kan leve i områder hvor det finnes få eller ingen mennesker.

Mål nummer to er å sette det nye dyret inn som et tiltak mot klimaendringer. Tanken er at disse dyrene tramper ned snøen om vinteren, og dermed ødelegger dens isolerende effekt. Dette sikrer at sprengkulda når ned til bakken og bevarer permafrosten. Dette er viktig fordi permafrosten holder på store menger klimagasser som slipper ut dersom bakken tiner.

Det er vanskelig å si noe sikkert om dette, men eksperiment gjort av russiske forskere tyder på at vintertemperaturen på bakken synker med 15 til 20 minusgrader der snøen blir trampet ned, sier Georg Church, professor i genetikk og leder for forskergruppen på Harvard.

Pellefanter har vi saktens hørt om, men mammufantene er det store nye.

På sommeren vil mammufantene rive over ende trær, slik at skogen erstattes av et steppelandskap. Dette bidrar også til å beholde frosten i bakken, siden gress reflekterer mer sollys enn skog – særlig i områder som er dekket av snø store deler av året, skriver NRK. Det etiske med å gjenopplive det utdødde dyret, er noe man saktens kan reagere på. Det kan også gi inntrykk av at vi kan fortsette vårt overforbruk av natur, og så fikser vi verden med teknologi når det trengs.

Vitenskapen utvikler verden videre, og nå har «virkelighetens Dr. Frankenstein», den italienske hjernekirurgen Sergio Canavero, proklamert at han skal gjennomføre verdens første hodetransplantasjon i desember i år.

Russiske Valery Spiridonov har sagt ja til å være prøvekanin. Han lider av muskelsykdommen Werdnig-Hoffmans sykdom. Mennesker med denne sykdommen lever vanligvis ikke mer enn 20 år, derfor mener han transplantasjonen er hans beste sjanse for å få et lengre liv.

Russeren vil få kroppen til en hjernedød person. Deler av halsen kuttes på begge og blodårene kobles sammen. Deretter skal en spesiallaget kniv kutte av ryggmargen, og repareres før elektroder brukes til å gi støt og nytt liv til nervene. Ryggmargene skal limes på hverandre med et spesialstoff. Hvis kroppen avviser hodet vil pasienten dø.

Samme Forsøk er gjort på både aper og mus. Ingen av dem overlevde mer enn noen dager etter eksperimentet.

Uttrykket «Å miste hodet» har fått en ny betydning. Og jeg er betenkt.

Beate Nygård

Beate Nygård er journalist i Rana Blad.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags