Min første tanke da jeg så hvem som skulle spille Hole, Michael Fassbender, var: Neeei, dette er ikke Harry!

Michael Fassbender.

Michael Fassbender. Foto:

Artikkelen er over 4 år gammel

Journalist Hugo Charles Hansen skriver at alle som mener boka var bedre enn filmen, må rekke opp hånda.

DEL

KE DET GÅR?

Rekk opp hånda dersom du har opplevd at filmen var bedre enn boka!

Misforstå meg rett, det lages år om annet helt fantastiske filmer. Du kan bli tatt med inn i en halvannen til to timers virkelighet som om du er heldig kan bære med deg resten av livet. Du kan ta scenene fram når som helst, kanskje har du merket deg noen helt fantastiske replikker. Og ikke minst kan du diskutere filmperlen med likesinnede.

Men så har du de mange filmene som er basert på ei eller annen bok. Kan de virkelig noen gang bli bedre enn boka? Kan det du får på lerretet bli bedre enn den filmen som gikk for ditt indre øye mens du leste boka?

Mitt svar er at fortsatt er boka best, men din egen fantasi får ikke lov til å pensle ut verken personer eller landskapet

Det er i beste fall en vanskelig oppgave, nærmest umulig. Din egen fantasi har nemlig allerede tegnet personene, gitt deg luktene, lydene og det særegne lyset i hver eneste scene.

Du vil savne så mye fra boka i filmen.

Hva så om du så filmen først, hvordan blir boka da?

Mitt svar er at fortsatt er boka best, men din egen fantasi får ikke lov til å pensle ut verken personer eller landskapet.

Det er laget to ulike tv-serier basert på krimforfatteren Ian Rankins bøker om politimannen Rebus. Rankin selv hevder hardnakket at han har episodene på dvd, men at han aldri selv har sett dem. Forklaringen er at han er redd for at dersom han hadde sett dem ville han ufrivillig når han skriver sine neste bøker ha begynt å tilpasse hovedpersonene og de øvrige karakterene til hvordan de ser ut og framstår i tv-serien.

I disse dager er filmatiseringen av «Snømannen» basert på Jo Nesbøs bok i gang i Oslo.

Jeg, som alle andre som har lest bøkene om Harry Hole, har en klar formening om hvordan han ser ut, går, står og snakker – inne i vårt eget hode.

Min første tanke da jeg så hvem som skulle spille Hole, Michael Fassbender, var: Neeei, dette er ikke Harry!

Etter hvert har dette blitt litt mer nyansert – vi får nå se.

Men at boka er mye bedre enn det filmen noen gang kan bli, det gir jeg meg ikke på!

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags