Været er et yndet samtaleemne for oss nordmenn. Ofte i mangel av noe mer fornuftig å snakke om – sånn på direkten, like før stillheten blir pinlig – slenger vi ut et: «Jammen tror du ikke det ble sol i dag» eller et: «Hvis ikke drittværet nå gir seg snart, blir jeg gal».

Været er sånn sett et kjærkomment tema å ty til. For vi har jo alle et forhold til og en mening om været rundt oss.

At noen har en mer enn gjennomsnittlig stor interesse for vær og værmeldinger, skal jeg la ligge. En kan jo forstå det om du er fisker, fjelloppsynsmann eller trailersjåfør. Verre er det å skjønne at den gjengse lærer, butikkmedarbeider eller journalist kan ha en nærmest manisk forhold til det å måtte vite om det blir bris eller kuling om tre dager.

Men uansett, ei værmelding på tv er noe de fleste av oss får med oss i løpet dagen.

Og med så mange seere ligger det naturlig nok an til en og annen seerstorm.

Enten TV2s værdamer er for lekre og smekre – slik at mannlige seere får konsentrasjonsvansker og får problemer med å skille høytrykk og lavtrykk. Eller om værmelderen plutselig ser ut som hun har blått hår på grunn av lyset i studio, eller om knappene i dresstrøya til statsmeteorolog Gislefoss truer med å poppe ut i retning Island og Jan Mayen hva tid som helst.

Og så har du når det oppstår komiske feil, og temperaturene er plottet feil og plutselig har fått et ekstra siffer. Riktig nok snakkes det om global oppvarming, men 79 grader i Stavanger i desember er likevel bare for siddiser og andre å le av.

Men nå er finnmarkingene, nærmere bestemt befolkningen i Øst-Finnmark, forbannet.

Ikke bare har de i alle år måttet tåle svinekalde vintre og helsefarlig nedfall fra Russland, nå står pinadø også værdamer og statsmeteorologer i veien for folkeopplysningen der oppe.

Østfinnmarkingene raser om kapp med vinterstormene. For det er vel neppe tilfeldig at værmeldernes hoder ofte dekker Sør-Varanger – søringa som de er.

At Gisslefossens og høygravide værdamers mager har dekket store deler av Midt-Norge i årevis – det er det derimot ingen som snakker om.

Hugo Charles Hansen

Journalist og vaktsjef