Gå til sidens hovedinnhold

– Greit, flirte han. – Hvis du skifter fornavn til Pamela.

Artikkelen er over 5 år gammel

Journalist Ann Kristin Kjærnli Hanssen skriver om å gå «all in» i ekteskapet i dagens Ke det går?

KE DET GÅR? Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Forskerne kan ikke forklare hvorfor kvinner fortsatt tar mannens etternavn i verdens mest likestilte land. 93 prosent av menn skifter ikke navn når de gifter seg, men 80 prosent av kvinner gir fra seg slektsnavnet, eller «pikenavnet»

ifølge Aftenposten synes mange det er romantisk at hele familien har mannens navn, og en ung dame, eller skal vi si pike, som skal gifte seg, sier til avisen at det handler om å gå «all in» i ekteskapet – uten at det framgår om hun dermed statistisk sett har større sjanse for å unngå skilsmisse enn vi som gifter oss sånn halvhjerta, altså vi som ikke tar mannen sitt navn.

min omgangskrets er åpenbart ikke representativ statistisk sett, for det er faktisk ganske sjeldent at kvinnen tar mannens slektsnavn. Som regel beholder begge parter sitt navn, eller så velger man det navnet som er mest unikt, eller for eksempel er et gårdsnavn.

Nå tror jeg ikke nødvendigvis at navn er verdens viktigste likestillingssak, men at det er mer romantisk eller forpliktende for et par å velge mannens sitt navn framfor kvinnens har jeg faktisk aldri hørt før.

Forviklinger er det likevel vanskelig å unngå, spesielt når du kommer til neste generasjon. Da vi fikk barn fleipet vi med å kalle ungene Hanssen-Kristiansen, siden barnas far heter Kristiansen og jeg heter Hanssen.

Vi endte opp med at jeg tok min mors slektsnavn, noe jeg videreførte til ungene, et navn jeg har et sterkt forhold til.

Noen bekjente av oss i Oslo, la oss kalle dem Norli og Sørli, beholdt begge slektsnavnene sine. Da ungene kom kranglet de sånn om hva de skulle hete at de inngikk et kompromiss: Den ene ungen het Norli-Sørli og den andre Sørli-Norli.

Etter noen år ble paret skilt. Moren giftet seg på nytt og tok navnet Andersen.

Nå tror jeg ikke nødvendigvis at navn er verdens viktigste likestillingssak, men at det er mer romantisk eller forpliktende for et par å velge mannens sitt navn framfor kvinnens har jeg faktisk aldri hørt før

 

Da hun og hennes nye mann skulle flytte til USA ønsket hun å bytte navn på ungene fra Norli-Sørli og Sørli-Norli til Andersen.

Da hadde barnas far fått nok.

– Greit, flirte han.

– Hvis du skifter fornavn til Pamela.

Kommentarer til denne saken