Vi kjører nærmest i tog over grensen for å Harry-handle i dette landet. Der det finnes en grenseovergang, kan du banne på at det ligger butikker og systembolag og bare venter på at shoppinggale nordmenn skal strømme over grensen.

Svinesund er «hovedstaden» for slik handel, men vi er godt på vei her langs E12 også. Etter at Hemavan fikk pol og et eget kjøpesenter, kjører vi nærmest i tog over grensen for å sikre oss billig brennevin, øl, snus tobakk og matvarer.

Langt over 100 millioner kroner i året Harry-handler vi for, vi helgelendinger. Tar vi med tallet på hytter og leiligheter vi har kjøpt de siste 10 årene, for ikke å si alt vi legger igjen ved kjøp av heiskort, på restauranter og serveringssteder, så er nye 10 talls millioner nede i lommene på «lokalt» svensk næringsliv.

Jeg kan tenke med at det ikke er spesielt artig for det lokale næringslivet å sitte og se på at pengene havner på andre siden av grensen. Det må være hjerteskjærende å se summene.

Men slik er virkeligheten. Og så lenge prisforskjellene er så store på populære varer, ja, så har vi det gående så lenge det ikke tas grep av myndighetene.

Egentlig er det ikke så mye som skal til for å begrense trafikken kraftig. Det handler mest om å senke prisene. (Jeg orker ikke å nevne hva som hadde vært virkeligheten om vi også hadde satset på skiturismen ved grensen...)

Etter selv å ha Harry-handlet i tide og utide, har jeg funnet hvilket vareutvalg som ville satt bremsen på for fullt. Da er det ingen grunn til å kjøre 20 mil tur/retur Hemavan for å handle.

Jeg kan tenke med at det ikke er spesielt artig for det lokale næringslivet å sitte og se på at pengene havner på andre siden av grensen. Det må være hjerteskjærende å se summene.

 

Her er hovedlista:

■ Kjøtt

■ Mineralvann

■ Snus og tobakk

■ Alkohol

Får vi i tillegg ned prisene på matvarer generelt med noen prosent, kan vi ikke bare sikre det lokale næringslivets eksistens, men også snu trafikken. Det koster tross alt et par, trehundrelapper i drivstoff å Harry-handle. Men når vi kan spare opp til et par hundrelapper bare på en tre liters vindunk, så dundrer vi over med besteforeldre og andre i baksetet for å få maks ut av kvoten.

Og når vi først kommer inn i butikkene, så ser det ut til at vi tar helgehandelen x 2 i samme slengen. Pluss, pluss, pluss.

Da er det ikke lenger så forbaska nøye hva sluttsummen lyder på.

Trond Isaksen

Sportsleder i Rana Blad.