Sommeren for 45 år sida kom den aller første oppdrettslaksen til Nord-Norge. Den ankom Lovund på Helgelandskysten takket være gründerne Hans Petter Meland og Steinar Olaisen. Forskere var på den tida skeptiske til lakseoppdrett i Nord-Norge, men den skepsisen vet alle ettertrykkelig er gjort til skamme.

I dag er Nova Sea en av landsdelens største produsenter av oppdrettslaks. Sist helg ble brønnbåten «Steinar Olaisen» høytidelig døpt på Lovund. Denne båten er Nova Seas største investering noensinne. Det har kostet 350 millioner kroner å bygge båten som er 80 meter lang og 16 meter bred, og som fullastet tar 540 tonn levende laks. Å investere hele 350 millioner kroner i en ny båt vitner om ei framtidstro og en optimisme, som bør oppmuntre langt flere enn de snaut 500 innbyggerne som bor på øya.

Suksesshistoria om lovundlaksen og dagens Nova Sea AS er velkjent. Når vi i dag skriver om at Nova Sea sine eiere får utbetalt et formidabelt beløp på 500 millioner kroner i utbytte for driftsåret 2016, så kommer ikke dette uventa da fjoråret ble et rekordår for Nova Sea. Omsetninga var drøye 2,5 milliarder kroner og bedriften hadde et overskudd på over en milliard kroner etter skatt – en driftsmargin som må kunne sies å være misunnelsesverdig.

Det rekordhøye utbyttet skyldes høy etterspørsel og høye priser, og er det noe man i laksenæringa vet så er det at dette svinger. Den største eieren i Nova Sea, Vinger Olaisen AS, får alene utbetalt om lag 200 millioner kroner i utbytte. Daglig leder Aino Olaisen gir da også klar beskjed om at aksjeutbyttet skal brukes til å styrke bedriften og sikre det lokale eierskapet. Dattera til laksegründer Steinar Olaisen tar dermed høyde for å skulle kunne møte adskillig tøffere driftsår enn fjoråret. Det samme gjør den andre store eieren i Nova Sea, Marine Harvest. At milliardverdiene som skapes og forvaltes på Helgeland, forblir på Helgeland, er betryggende.

Ikke bare eierne i Nova Sea nyter godt av gode tider i oppdrettsbransjen. Det samme gjør de ansatte, som på bakgrunn av det eventyrlige 2016-resultatet, hver har fått en bonus på 202.000 kroner. Det får de fordi bedriften har en policy som tilsier at fire prosent av årsresultatet etter skatt skal gå til de ansatte. Dette er en ansattepolicy som det definitivt ikke smaker fisk, men fugl av. At de ansatte får sin del av den etter hvert svært så store laksekaka er rett og rimelig, og når utbetalingene kommer i hundretusenkronersklassen er det nok definitivt et insentiv til å være med på skrive neste kapittel i laksesagaen på Helgeland.

Bare 174 av de 1.200 første utsatte laksene overlevde den sommeren for 45 år sida. Det var ingen selvfølge at dette skulle komme til å lykkes, og særlig de første åra var nedturene mange. Men gründerne sto på og ga seg ikke. Slikt blir det på sikt milliardoverskudd og bonus av, når framsynte folk lykkes.

At milliardverdiene som skapes og forvaltes på Helgeland, forblir her, er betryggende.

Les også: Nova Sea betaler en halv milliard i utbytte