Kommuneoverlegen i Lurøy: Gjør vi alle dette, kommer vi fortere og billigere gjennom krisen og kan langsomt begynne vår hverdag igjen

Andreas Dyrkjær

Andreas Dyrkjær Foto:

Av

Kommuneoverlege i Lurøy, Andreas Dyrkjær, oppfordrer til koronadugnad. Den nye strategi gjør det enda viktigere at dere deltar i denne viktigste dugnad på mange år – fordi resultatet er avhengig av en innsats fra hver enkelt. Og deltakelsen i dugnaden er også veldig enkel – du MÅ bare bli hjemme!

DEL

LeserbrevI dag har FHI og regjeringen endret strateg i bekjempelsen av Corona-viruset – vi er gått fra en strategi om å la viruset brede seg langsomt i håp om at helsevesenet kan følge med, til en strategi om over tid å eliminere viruset. Fra utlandet har vi sett strategien om å la viruset brede seg langsomt feile på det grusomste – med skrekkelige tal og bilder fra Sør-Europa. Samtidig viser tal fra bl.a. Japan, Sør-Korea, Taiwan, Kina og Singapore at med teknologi og isolasjon kan det sjøl i demokratier la seg gjøre å stoppe spredningen.

Teknologidelen jobber helsevesenet med; der jobbes for å teste flere, der utvikles en app for å kunne spore om man har vært i kontakt med syke og der jobbes intenst med å få tak i nødvendig smittevernutstyr – og Norge er kjempeflinke – vi er nå blant de lande i verden der tester flest i forhold til befolkningstall.

Grunnen til jeg nå skriver et debattinnlegg er at den nye strategi gjør det enda viktigere at dere deltar i denne viktigste dugnad på mange år – fordi resultatet er avhengig av en innsats fra hver enkelt. Og deltakelsen i dugnaden er også veldig enkel – du MÅ bare bli hjemme!

For å forstå viktigheten av at alle deltar skal man sjå på sykdommens smittetall, også kallet reproduksjonstall, dette tal betegner hvor mange personer hver person smittet med Corona smitter videre. Om reproduksjons-tallet er 2 smitter hver person med sykdommen i gjennomsnitt 2 nye personer. Er reproduksjons-tallet unner 1 blir der færre smittede over tid og er det over 1 blir der flere.

Tallet for Corona er formentlig mellom 2-3 – om man ikke gjør nået – tallet er nemlig ikke statisk. Jo mer man gjør for å forhindre smitten jo lavere blir tallet.

Her er det interessant å gjøre et tankeeksperiment å forestille seg en person med smitte sett over 5 spredningsgenerasjoner og se hva sjøl små forskjeller i reproduksjons-tallet gjør:

2,5 x 2,5 x 2,5 x 2,5 x 2,5 = 97,7 nye smittede
1,3 x 1,3 x 1,3 x 1,3 x 1,3 = 3,7 nye smittede
0,9 x 0,9 x 0,9 x 0,9 x 0,9 = 0,59 nye smittede
0,8 x 0,8 x 0,8 x 0,8 x 0,8 = 0,32 nye smittede
0,7 x 0,7 x 0,7 x 0,7 x 0,7 = 0,17 nye smittede

Ovenstående viser at dersom vi ikke gjør nået kan vi regne med at en person med sykdom over en periode på kanskje 2-3 uker kan medføre 100 nye smittede – og forestiller man seg tallet etter ytterligere 2-3 uker er scenariet veldig skremmende!
Men formålet med dette er ikke å skremme dere – det er å illustrere hvor mye en liten endring i oppførsel kan gjøre: Får vi reproduksjons-tallet ned fra 0,9 til 0,7 er der etter 2-3 uker i stedet for ca. 60% nye smittede sammenlignet med tidligere bare ca. 15% nye smittede sammenlignet med situasjonen 2-3 uker tidligere.
Hva betyr dette? Det betyr at dersom vi alle gjør litt mer for å slå ned corona epidemien, da kan vi mye fortere komme igjennom og spare mange milliarder kroner, spare mange tusen jobb, og spare mange hundrede eller tusener liv.

Så hva kan du sjøl gjøre:
-Bli hjemme. Ha hjemmekontor. Hold avstand. Unngå lekeavtaler. Ha hjemmekontor. Hold avstand på jobb og unner transport. Ikke reis til andre plasser eller besøk familie og venner. Sig nei takk til besøk. Er tenåringen hjemme– da må tenåringen bli hjemme! Er du litt forkjølt så la vær å gå på jobb. La bare en fast person i familien gå på butikken – og da bare på mattbutikken. Ikke holde fester. Bruk antibac liberalt.

Les en bok du lenge har ønsket å finne tid til, vær kreativ hjemme med dine barn, rydd opp i kassene på loftet, hold kontakten gjennom sosiale medier og telefonen.

Gjør vi alle dette kommer vi fortere og billigere igjennom krisen og kan langsomt begynne vår hverdag igjen.
Med vennlig hilsen og god dugnad!

Andreas Dyrkjær, kommuneoverlege

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags