Graden av hets har ikke blitt mindre etter 22.juli, den har tvert imot økt kraftig: «Slike udyr fortjener ei kule i pannebrasken»

Syv år etter er det minst like aktuelt å trekke fram dikteren Frode Gryttens ord om massakren på Utøya , skriver ordføerer i Hadsel, Siv Dagny Aasvik.

Syv år etter er det minst like aktuelt å trekke fram dikteren Frode Gryttens ord om massakren på Utøya , skriver ordføerer i Hadsel, Siv Dagny Aasvik. Foto:

Av
Artikkelen er over 2 år gammel
DEL

KronikkDette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.Aldri mer naive?

Det er nesten uvirkelig å tenke på. At det virkelig skjedde oss. I Norge, et av verdens fredeligste land. At det virkelig var en bombe som gikk av i regjeringskvartalet. At den høyreekstreme terroristen reiste videre ut på Utøya og drepte totalt 77 mennesker 22. juli 2011. Svært mange av disse var bare barn, ungdom på sommerleir.

Nå, syv år senere, er sorgen over de vi mistet like stor, den er bare ikke like tilstede og synlig hele tiden. 77 mennesker: jenter, døtre, gutter, sønner, mødre, fedre ble drept. Slaktet ned. 77 familier ble direkte rammet. Lokalsamfunn sørget. Og Arbeiderpartiet og AUF kom aldri til å bli det samme igjen. For overlevende er livet og hverdagen fortsatt ikke den samme som den var før 22.juli.

Terrorangrepet som ble utført med skudd av terroristen var over ca 18.30 om kvelden 22.juli. Men angrepet fra de høyreekstreme kreftene i Norge var likevel ikke over. Det griper i stedet om seg i omfang. De overlevende etter Utøya mottar trusler og hatmeldinger av et omfang som omsider har blitt løftet frem i lyset, gjennom reportasje i Aftenposten denne helga.

Vi kommer ikke bort fra at terrorangrepet var et målrettet politisk attentat mot Arbeiderpartiet. Politikere som har sympati med høyreekstreme og deres støttespillere nører stadig opp om holdningene som lå til grunn for angrepet. Dette vises både i facebookstatuser og i kommentarfeltet på nett.

Graden av hets har ikke blitt mindre etter 22.juli, den har tvert imot økt kraftig bare i løpet av det siste året: «Dette svinet blir ikke gammelt. Møter han meg er han ferdig!», «Slike udyr fortjener ei kule i pannebrasken» og «Ta kveld så er du ferdig!» er noe av det våre ungdommer får servert. Unge mennesker som lever med store traumer i utgangspunktet, blir så skremt av hat og drapstrusler, at lidelsene forsterkes og de velger å slutte med politikk.

Det er vårt ansvar som medmennesker, som samfunn, som naboer og politiske kollegaer å si fra at dette er uakseptabelt. Det vi sa i rosetoget må vises i handlinger. Vi kan ikke bortforklare hatkommentarer med å kalle det paranoia eller at det kommer fra psykisk syke. I hvilken annen situasjon ville vi godtatt at ungdommene våre måtte høre at de helst skulle mistet livet?

Daværende statsminister Jens Stoltenberg sa; «vårt svar er mer demokrati, mer åpenhet og mer humanitet. Men aldri naivitet.» Det norske folk må minnes på at vi ikke kan være naive. Ytringsfriheten er ikke ubegrenset, trusler og oppfordring til vold er ikke lov, det sier Kripos selv gjennom sin kampanje for å få flere til å ta opp kampen mot netthets og trusler. For kjernen i dette er at dersom vi stadig godtar at grenser flyttes, at alt skal være lovt å si, uansett hvor hardt det rammer, så truer vi egentlig vårt demokrati og vår egen frihet.

Vi må sammen slå ring om de som har overlevd Utøya, og vi må slå ring om de norske verdiene. Om likeverd, toleranse og menneskerettigheter. Vise nestekjærlighet og slå ring om det mangfoldige fellesskapet. Det gjør vi ved å ta til motmæle mot hetsen og truslene.

Det er viktig for å vise at vi har lært noe av 22 juli, og det er noe av det viktigste vi kan gjøre for å hedre alle de som mistet livet.

Frode Gryttens dikt er stadig aktuelt:

etter at vi blei sprengt i filler

etter at fredagen fall ut av hendene på oss

etter at vi måtte lære oss norsk på ny

etter at sorga strekte seg heilt opp til håret

etter at dagane tok til å regne ned over oss

orda overlever ein 9mm glock

kjærleiken er kraftigare enn ei 500 kilos bombe

å halde hender er mektigare enn ladegrepet

eit lite kyss er viktigare enn 1500 sider med hat

eit vi er så mykje meir enn eit eg

det kjem eit nytt 22. juli, det må jo det

ferja skal frakte fleire bankande hjarte over

telta skal bli slått opp på grønt gras

morgonsola skal kysse øya vaken

hei, hei, på tide å stå opp og endre verda

Siv Dagny Aasvik, Arbeiderpartiet
Ordfører i Hadsel

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken