Forslag til strykkarakter: - Vi vet at denne linja gir grunnlag for 26 ulike fagbrev i disipliner som er alfa og omega for ranaindustrien

Saken skal avgjøres på fylkestinget i begynnelsen i desember. Og heldigvis er formannskapet i Rana på ballen. Det skulle ellers bare mangle, skriver sjefredaktør Marit Ulriksen i denne helgens Ukeslutt.

Saken skal avgjøres på fylkestinget i begynnelsen i desember. Og heldigvis er formannskapet i Rana på ballen. Det skulle ellers bare mangle, skriver sjefredaktør Marit Ulriksen i denne helgens Ukeslutt. Foto:

Artikkelen er over 2 år gammel
DEL

MeningerDette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.Hvordan det i det hele tatt er mulig å komme på tanken om å foreslå Vg2 Industriteknologi ved Polarsirkelen videregående skole i Rana nedlagt, framstår som ei gåte. At reaksjonene fra industrien, næringslivet, politikerne og opplæringskontoret er sterke, er det absolutt ingen ting å si på.

Nå er det for så vidt ikke uvanlig at linjetilbud på videregående skoler blir lagt ned, og opprettet, år om anna, men den begrunnelsen vi nå ser fra fylkesråd for utdanning Hild-Marit Olsen henger ikke helt på greip.

Bakgrunnen for å vurdere utdanningstilbudet, hevdes fra fylkeskommunens side å være «lave søkertall og lav formidlingsgrad av lærlinger». Dette stemmer imidlertid overhodet ikke overens med det som rapporteres fra næringslivet og opplæringskontoret.

Når antallet læreplasser som er formidla av opplæringskontoret, og rekruttert fra Vg2 Industriteknologi, har økt de siste åra, og 2017 ligger an til å bli et rekordår, må fylkesråden for utdanning finne seg i at det stilles spørsmål ved hva det er som foregår.

sit3 

Det er rett og slett vanskelig å akseptere at det i effektiviseringens navn skal være hensiktsmessig å legge ned utdanningsprogram som er etterspurte både av elever og næringslivet. Det er nemlig ikke bare Vg2 Industriteknologi som foreslås nedlagt, det gjelder også Vg1 Service og samferdsel og Design og håndverk.

Saken skal avgjøres på fylkestinget i begynnelsen i desember. Og heldigvis er formannskapet i Rana på ballen. Det skulle ellers bare mangle.

Rana-politikerne har vedtatt en uttalelse hvor de stiller seg undrende til at flere linjer ved Polarsirkelen videregående skole kan bli lagt ned, til tross for at behovet for arbeidskraft er til stede. Men her bør de lokale politikerne gjøre mer enn å være bekymret i en uttalelse. Her må det legges ei praktisk og politisk bredside til, for å stanse det som kan bli en skikkelig sur førjulsgave til ungdom i hele regionen. Alle kluter fra alle partiene må settes til, for å hindre at nedleggingsforslaget får flertall.

Hvordan det i det hele tatt er mulig å komme på tanken om å foreslå Vg2 Industriteknologi ved Polarsirkelen videregående skole i Rana nedlagt, framstår som ei gåte

Det er ikke bare politikerne som engasjerer seg. Det bør gjøre inntrykk når hele 11 store industribedrifter i Rana advarer mot det som er i ferd med å skje. De 11 er naturlig nok meget bekymra med tanke på at Vg2 Industriteknologi kan forsvinne fra en landets største videregående skoler.

I Nord-Norges største industriklynge er det avgjørende for bedriftene å kunne rekruttere kvalifiserte fagarbeidere gjennom lærlingordninga. Det er derfor veldig alvorlig om det ikke skal være et Vg2-tilbud innen industriteknologi å rekruttere fra, når vi vet at denne linja gir grunnlag for 26 ulike fagbrev i disipliner som er alfa og omega for ranaindustrien.

Dette er en meget klare meldinga fra Arve Ulriksen, som er administrerende direktør i Mo industripark.

For MIP-direktøren, og mange andre, må det framstå som et paradoks at det legges opp til ei avvikling av et etterspurt utdanningsprogram. Det sender et usedvanlig dårlig signal til ungdom som ønsker å ta utdanning, og som ser for seg en karriere og ei framtid i Rana og i nord.

Når de 11 industribedriftene særlig understreker at bredden i jobbmuligheter i ranaindustrien innen yrkesfag er unik, ikke bare i nordnorsk sammenheng, men også nasjonalt, er det verdt å lytte meget nøye til.

Lærlingordninga spiller en særdeles viktig rolle for å opprettholde og utvikle dette videre, og for å møte utfordringene i framtidas teknologi og industri, er den klare meldinga de kommer med.

Saken skal avgjøres på fylkestinget i begynnelsen i desember. Og heldigvis er formannskapet i Rana på ballen. Det skulle ellers bare mangle

I den nordlige landsdelen har vi store utfordringer når det gjelder frafall i den videregående skolen. Vi har dessuten over lang tid hatt ikke bare utfordringer, men problemer med at ungdommene våre flytter sørover.

Da framstår det som mer enn merkelig at Nordland fylkeskommune nå legger opp til å fjerne et utdanningsløp hvor det både finnes et tilstrekkelig antall lærlingplasser, og ikke minst finnes et arbeidsmarked til ungdommene når de er ferdigutdanna.

Helt sykt! Det sa Thyra Merethe Skoglund, som har en plan om å bli industrimekaniker, til oss tidligere i høst da kuttplanen ble kjent.

– Ingen vil lenger starte ved TIP om dette Vg2-tilbudet fjernes, sa klassevenninna Stine Søreng Haugen. Det er lett å gi begge rett.

Før fylkestinget skal avgjøre dette i sitt desembermøte, bør politikerne lese seg opp slik at de står til eksamen.

Å legge opp til å legge ned et utdanningsløp som utdanner etterspurt kompetanse, står nemlig til stryk.

Marit Ulriksen, sjefredaktør i Rana Blad

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken