Ei fornuftig HAF-løsning

.

. Foto:

Artikkelen er over 1 år gammel

Det sier seg selv at å spare 12 millioner kroner, er mer enn fornuftig for et selskap som ifølge ranarådmann Robert Pettersen deler av året vil være avhengig av kassakreditt for å betale lønninger og andre utgifter, skriver sjefredaktør Marit Ulriksen.

DEL

Leder12 millioner kroner har HAF spart på gå nye runder i den betente saken rundt etableringa av en ny gjenbruksstasjon på nabotomta i Vika. Ikke akkurat småpenger for et selskap som er i en meget presset økonomisk situasjon. Den løsninga som nå er valgt sparer ikke bare HAF for millionbeløp, den er også akseptabel for virksomhetene på nabotomtene.

Arne Sjule AS, BaRe Nord og Meyership har i gjentatte runder protestert heftig mot at Rana kommune ga HAF en dispensasjon fra reguleringsbestemmelsene slik at gjenbruksstasjonen kunne bygges.

De advarte blant annet mot at Rana kommune gamblet med flere titalls arbeidsplasser og investeringer for kanskje 250 millioner de kommende årene ved å tillate gjenbruksstasjonen bygd i området. I utgangspunktet talte de for døve ører, men nå er de omsider blitt hørt. Nå altså i representantskapet i HAF, som før helga enstemmig vedtok å skrinlegge planene.

Hørt er også Rana kommune blitt. Også det omsider, for til tross for etter hvert ei meget klar innvending fra den største eierkommunen i HAF, ble Rana fullstendig overkjørt da representantskapet i fjor høst gikk inn for gjenbruksstasjonen til 16,8 millioner kroner.

Allerede i høst burde representantskapet ha fått med seg at Rana kommune og ranaordfører Geir Waage (A) ba selskapet se på alternative tomter, og ikke minst se nærmere på et samarbeid med andre. Det skjedde ikke og dermed gikk det som det måtte gå: Rana kommune brukte eiermakta og sørget for at det på nyåret ble det holdt et ekstraordinært representantskapsmøte hvor det ble vedtatt å utsette saken og sende den tilbake til styre og administrasjon for videre utredninger.

Det viser seg nå at det var ei meget fornuftig løsning, for det var god grunn til å bruke litt mer tid på denne saken og ikke tvinge gjennom ei kostbar og omstridt løsning, slik det lå an til. Heldigvis har HAF vært i stand til å se på saken på nytt med nye øyne, og heldigvis har representantskapet vært villig til å snu og ikke med overlegg velte kostnaden for det omstridte anlegget direkte over på innbyggerne i form av økte gebyrer og avgifter.

I stedet for investeringer på 16,8 millioner kroner, blir disse nå på 4,9 millioner kroner. Det sier seg selv at å spare 12 millioner kroner, er mer enn fornuftig for et selskap som ifølge ranarådmann Robert Pettersen deler av året vil være avhengig av kassakreditt for å betale lønninger og andre utgifter. Ved å etablere den nye gjenbruksstasjonen i et allerede eksisterende bygg, vil ikke lenger HAF ha behov for den aktuelle tomta. Den kan nå avhendes, og dermed vil også det gi pluss i regnskapet.

Og når det i neste runde blir snakk om hva som tillates etablert på tomta, forutsetter vi at både kommunen og andre holder seg innafor gjeldende reguleringsplan.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags