Rana Blad mener: Planene om et gjenvinningsanlegg i Vika bør parkeres en gang for alle

PROTESTERER: Naboene vil ikke ha HAFs gjenbruksstasjon på Vikaleira. Kenneth Vonstad hos BaRe Nord, Ole Tom Sjule hos Arne Sjule AS og Leif Sagen hos Meyership og Mo Eiendomsselskap.

PROTESTERER: Naboene vil ikke ha HAFs gjenbruksstasjon på Vikaleira. Kenneth Vonstad hos BaRe Nord, Ole Tom Sjule hos Arne Sjule AS og Leif Sagen hos Meyership og Mo Eiendomsselskap. Foto:

Artikkelen er over 2 år gammel

Sjefredaktør Marit Ulriksen mener det er på høy tid å parkere planene om et gjenvinningsanlegg i Vika for godt.

DEL

LederHelgeland Avfallsforedling (HAF) har fått dispensasjon fra reguleringsplanbestemmelsene, og dermed klarsignal fra Rana kommune til å bygge det meget omstridte gjenvinningsanlegget på Vikaleira. Det har, nok en gang, fått flere nabobedrifter til å reagere sterkt. Det er det ikke noe å si på, for reguleringsbestemmelsene på områdene har kommunen i stor utstrekning vært nøye med å følge. Å velge og gi dispensasjon til et meget omstridt HAF-anlegg, hvor kommunen selv er den desidert største eieren med 48 prosent av aksjene, klinger ikke spesielt bra. Særlig med tanke på at andre som har ønsket å etablere seg på dette området, har fått blankt nei fordi virksomheten har falt utenfor reguleringsbestemmelsene.

Heldigvis og nesten før daglig leder Geir Nerdal og styreleder Eigil Dåbakk i HAF kan ha rukket å lese gjennom dispensasjonen og glede seg over den, kommer imidlertid ordfører Geir Waage på banen og ber HAF om å se om det finnes andre tomter i området som kan benyttes til formålet. Og ikke nok med det. Ordføreren oppfordrer i samme slengen HAF til å se setter mulige samarbeid med andre selskap for å løse floken som har oppstått.

Planene i Vika bør parkeres en gang for alle, og blikket bør rettes framover både med tanke på en ny lokasjon og også med tanke på å inngå et mulig samarbeid med andre for å få realisert et sentrumsnært anlegg.

Den floken ordføreren refererer til har sannelig den samme kommunen, som Waage styrer, i høyeste grad bidratt til å knyte. I så måte er det betimelig at Waage kommer på banen og bidrar til at denne saken løses på best mulig måte. Saken har versert i flere år, så det er på høy tid at den finner si løsning, og løsninga ligger slik vi tidligere har tatt til ordet for altså ikke i å anlegge et gjenbruksanlegg i Vika. Planene i Vika bør parkeres en gang for alle, og blikket bør rettes framover både med tanke på en ny lokasjon og også med tanke på å inngå et mulig samarbeid med andre for å få realisert et sentrumsnært anlegg. Når ordføreren tar til orde for ei slik løsning, er det mest nærliggende å se for seg at HAF og Østbø ser nærmere på hvilke muligheter som finnes for et samarbeid.

Et slik samarbeid tok avdelingsleder Trond Jøran Pedersen ved Østbø til ordet for allerede i slutten av februar. Da gikk han ut og inviterte HAF til samarbeid om en gjenbruksstasjon. På en særdeles direkte og oppsiktsvekkende måte, med sterke påstander om konkurrentens måte å drive på, avviste HAF-leder Nerdal kontant den invitten.

sit2 

Når Waage på vegne av kommunen, HAF sin største eier, nå åpner samarbeidsdøra, har HAF-styreleder Eigil Dåbakk ei klok tilnærming når han forsikrer at HAF vil ta innspillet med videre både når det gjelder å vurdere et samarbeid med andre, og å se på andre aktuelle tomter. Han forsikrer at HAF skal finne gode løsninger både for innbyggerne og miljøet. Han kunne i samme slengen lagt til at dette også handler om å finne gode løsninger for HAF sine nabobedrifter. Det tror vi nå kommer til å skje. Omsider.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags