All informasjon har vært tilgjengelig, men mulig de to ordførerne har vært så opptatte av å argumentere for ett-sykehus-løsninga, at de ikke har funnet tid til å lese seg opp på sånne detaljer?

Her legger ressursgruppas leder Helge Torgersen fram den foreløpige rapporten om ny sykehusstruktur.

Her legger ressursgruppas leder Helge Torgersen fram den foreløpige rapporten om ny sykehusstruktur. Foto:

Artikkelen er over 1 år gammel
DEL

LederLeder Helge Torgersen og medlem Brynjulf Ystgaard i den eksterne ressursgruppa, som har anbefalt at det nye store sykehuset på Helgeland skal legges til Mo i Rana, er begge habile til å gjøre den jobben. Det er den klokkeklare konklusjonen til advokat i Helse Nord, Ann Elisabeth Rødvei, som har vurdert habiliteten til de som har vært med å vurdere framtidas sykehusstruktur på Helgeland.

At Helse Nords advokat har måttet bruke tid på dette, har sitt utspring i at Vefsn-ordfører Jann-Arne Løvdahl og Alstahaug-ordfører Bård Anders Langø ble bekymra for og usikker på særlig Torgersen, som leder ressursgruppa, sin habilitet. De ble så usikre at de så seg nødt til å sende et brev med ei bekymringsmelding ikke bare til sykehusdirektør Hulda Gunnlaugsdóttir, men også til helsestatsråd Bent Høie og styrelederne i Helgelandssykehuset og i Helse Nord.

Bakgrunnen for ordførerbekymringa var at Torgersen og Ystgaard begge var sentrale i prosessen rundt nedlegging av akuttfunksjoner ved sykehuset i Mosjøen i 2003, samt at Torgersen ledet arbeidet som endte opp med ei nedlegging av 20 senger ved sykehuset i Sandnessjøen i 2008.

Ressursgruppas medlemmer og sammensetning har vært offentlig kjent helt siden styret i Helgelandssykehuset vedtok å engasjere dem. All informasjon har vært tilgjengelig på Helgelandssykehusets hjemmesider, men mulig de to ordførerne har vært så opptatte av å argumentere for at ett-sykehus-løsninga er det beste for pasientene på Helgeland, at de ikke har funnet tid til å lese seg opp på sånne detaljer?

En skulle tro at det hadde vært evig god tid til å sende brev både til direktøren og statsråden lenge før konklusjonen om Mo som foretrukket lokasjon ble kjent

Det er mer enn påtakelig at verken Løvdahl eller Langø har gitt uttrykk for nevneverdig bekymring i perioden fra oppnevnelsen og fram til offentliggjøringa av ressursgruppas konklusjon. En skulle tro at det hadde vært evig god tid til å sende brev både til direktøren og statsråden lenge før konklusjonen om Mo som foretrukket lokasjon ble kjent. Det er nærliggende å trekke konklusjonen at de to ordførerne verken ville ofret en tanke på å bekymre seg, eller spandert et frimerke på å skrive til Bent Høie, hadde gruppa landa på et anna alternativ enn Mo i Rana.

I tillegg til plutselig å være opptatte av habiliteten til medlemmer i ressursgruppa, legger de to ordførerne ikke skjul på at de et bekymret for at gruppas valg av Mo er basert på ren synsing. Å gi statsråden og sykehusdirektøren ei slik tilbakemelding, er fullstendig useriøst. Heldigvis er det seriøse aktører de to ordførerne henvender seg til, så kanskje vi skal håpe på flere bekymringsmeldinger fra de to i samme stil. Vi har nemlig vondt for å tro at sykehusdirektør Gunnlaugsdóttir og statsråd Høie deler bekymringa om at Norges fremste eksperter driver med ren synsing. Mulig de heller ikke setter spesielt stor pris på tilnærminga fra Vefsn- og Alstahaug-ordførerne i denne saken?

Ingen ytret seg om habiliteten til ressursgruppa før leder Helge Torgersen mandag 3. desember 2018 presenterte innholdet i den foreløpige rapporten, som går inn for ett sykehus på Helgeland, og at det bør ligge i Mo i Rana. Nå har de som kom med beskyldningene fått klart svar. Det blir spennende å se om de slår seg til ro med det. Vi kan bare håpe.

Marit Ulriksen, sjefsredaktør

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags