Arbeiderpartiet rives opp innenfra. Fordi ens eget sted teller mer enn en helhetlig politikk

Noen fornøyde og noen kanskje ikke fullt så fornøyde mennesker under nominasjonsmøtet i Hemnes Ap. Den interne striden river lokalpartiet i stykker.

Noen fornøyde og noen kanskje ikke fullt så fornøyde mennesker under nominasjonsmøtet i Hemnes Ap. Den interne striden river lokalpartiet i stykker. Foto:

Av
Artikkelen er over 1 år gammel

I dagens leder tar vi for oss striden i Hemnes AP.

DEL

LederOm tittelen på Verket-aktuelle Black Debbaths kultklassiker «Det er problemer innad i Høyre» er treffende i Hemnes, skal vi la være usagt. Det som er helt sikkert er at det er det koker i Hemnes Arbeiderparti. Å beskrive det som en barnehage, ville kunne oppfattes injurierende for barnehagene, der viljen til samarbeid og kompromissviljen tross alt er noe større.

Nominasjonsmøtet 3. desember ble en thriller, med dødt løp mellom toppkandidatene Mette Varem og Kjell-Idar Juvik. Etter to valgomganger ble det en knapp seier til Varem. To personer trakk seg fra listen under nominasjonsmøtet. To andre – deriblant Juvik som ikke ville bli varaordførerkandidat etter å ha tapt kampen om topplassen – ba om å bli plassert lenger ned.

Leder Tone Øvermo Brun, sa noen dager etterpå fra seg både det vervet, tredjeplassen på lista og hele partiet. Senere har åtte til trukket sitt kandidatur. Det har blitt krevd et nytt nominasjonsmøte. Gjennomføringen av det som ble avholdt, ble klaget inn både til Nordland Ap og Ap sentralt. Begge vurderte valget som gyldig.

Når hvor man er fra og bor blir viktigere enn politikken, kommer man i disse hoppuketider veldig skjevt ut fra hoppkanten.

Det framstår som en ren kamp mellom Hemnesberget og Korgen, der taperne ikke vil være med når de ikke får det som de vil – og vinnerne kanskje har vært vel bråkjekke. Når hvor man er fra og bor blir viktigere enn politikken, kommer man i disse hoppuketider veldig skjevt ut fra hoppkanten. Hvor galt det kan bli i svevet, ser vi med all tydelighet i Hemnes Ap.

Valglista og programmet er resultatet av demokratiske prosesser i Hemnes Ap, et valg som altså er godkjent både av fylkesparti og sentraladministrasjonen i partiet. Det er ingen automatikk i at nominasjonskomiteens forslag bare skal bankes gjennom, slik det kan synes som enkelte mener.

At Juvik fikk en motkandidat var ventet, ikke minst etter at nominasjonskomiteen selv først innstilte på Varem. Den store mobiliseringen i forkant av møtet, der Hemnes Ap vokste til Nordlands største lokalparti, var også et tydelig tegn på det. Det kom mange nye medlemmer fra Korgen – og Hemnesberget. Noen måtte bli tapere.

Resultatet er totalt kaos.

De som ble det har ikke framstått som gode. En tredel av lista som ble valgt 3. desember har forsvunnet. Det er oppsiktsvekkende. Senere denne måneden må det holdes suppleringsvalg, og det skal bli svært utfordrende å finne nok kandidater fra Hemnesberget. Selv ikke Juvik eller fungerende leder Ulf Skjæran vil i intervju med Rana No garantere at de vil bli stående på lista. Det etter at samme Juvik overfor Rana Blad oppfordret dem som tenkte på å bryte ut om å besinne seg.

Resultatet er totalt kaos. Flere – også Juvik – har spådd tidenes dårligste valg for Hemnes Ap. Det er det i så fall kun de selv som er ansvarlige for. Arbeiderpartiet rives opp innenfra. Fordi ens eget sted teller mer enn en helhetlig politikk.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags